ΚΟΣΜΟΣ

Αεροπορική βάρεσε ξαφνικό «κανόνι»: Στον… αέρα οι επιβάτες

Αεροπορική βάρεσε ξαφνικό «κανόνι»: Στον… αέρα οι επιβάτες
wow air

Τίτλοι τέλους για την αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους της Ισλανδίας WOW Air. Από τη στιγμή που δεν βρήκε τον πολυπόθητο επενδυτή που θα της επέτρεπε να συνεχίσει τη λειτουργία της, έβαλε λουκέτο, αφήνοντας χιλιάδες ταξιδιώτες... σύξυλους στα αεροδρόμια.

Ο τερματισμός λειτουργίας της έγινε μάλιστα με μια απλή ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της συστήνοντας στους ταξιδιώτες να βρουν πτήσεις για τον προορισμό τους με άλλες εταιρείες, καθώς «κάποιες μπορεί να σας δώσουν εισιτήρια σε μειωμένες τιμές δεδομένης της κατάστασης».

Ενημερώνει δε και τους πρώην πια πελάτες της να διεκδικήσουν το αντίτιμο των ναύλων τους.

Η εταιρεία έκανε πτήσεις στις δημοφιλείς πόλεις της Ευρώπης αλλά και των ΗΠΑ απασχολώντας 1000 άτομα προσωπικό και εξυπηρετώντας 3,5 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο. Μόνο που η αύξηση στα κόστη δημιούργησε και χρέη που ξεπερνούσαν τα 150 εκατομμύρια λίρες οδηγώντας τελικά σε λουκέτο.

Το υψηλό κόστος καυσίμων θεωρείται το σημαντικότερο πρόβλημα σήμερα των αεροπορικών χαμηλού κόστους ενώ πρόσφατα λουκέτο έβαλαν η βρετανική Flybmi, η σκανδιναβική Primera Air και η κυπριακή Cobalt.

H WOW άντεξε οχτώ χρόνια, ελέγχοντας το ένα τέταρτο της αγοράς διατλαντικών πτήσεων χαμηλού κόστους για αυτό και η κατάρρευση της προκαλεί ανησυχία για την τουριστική βιομηχανία της Ισλανδίας. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρονται σε μείωση του τουρισμού κατά 16% φέτος λόγω αυτής της εξέλιξης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ