ΚΟΣΜΟΣ

Το μυστήριο λύθηκε: Γι΄αυτό ο Πάπας Φραγκίσκος τραβούσε το χέρι του από το στόμα των πιστών

Το μυστήριο λύθηκε: Γι΄αυτό ο Πάπας Φραγκίσκος τραβούσε το χέρι του από το στόμα των πιστών
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Andrew Medichini

Λύθηκε το μυστήριο, γιατί ο Πάπας Φραγκίσκος κατά την επίσκεψή του καθολικό ναό στο Λορέτο της επαρχίας της Ανκόνα, αρνήθηκε πεισματικά να αφήσει να φιλήσουν οι πιστοί το δεξί του χέρι και το δαχτυλίδι του.

Την Τρίτη, ο επικεφαλής της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας επανειλημμένα τραβούσε το δεξί χέρι του, την ώρα που οι πιστοί, που είχαν σχηματίσει μεγάλη ουρά, προσπαθούσαν να το φιλήσουν. Ο Πάπας απλά δεν ήθελε να μεταδώσει μικρόβια μεταξύ του ποιμνίου, όπως εξήγησε το Βατικανό.

«Ήταν απλά θέμα υγιεινής», εξήγησε σήμερα σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος τύπου του Βατικανού, Αλεσάντρο Γκισότι, αφού ρώτησε απευθείας τον ίδιο τον ποντίφικα.

Ο Γκισότι εξήγησε ότι υπήρχαν πολλοί πιστοί, που περίμεναν στην ουρά, και ο Φραγκίσκος δεν ήθελε να μεταδώσει μικρόβια, καθώς ένας μετά τον άλλον θα φιλούσαν το δακτυλίδι του.

Τα πλάνα, που είδαν το φως της δημοσιότητας τη Δευτέρα, έγιναν viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μονοπώλησαν τις σατιρικές εκπομπές στις ΗΠΑ.

«Του αρέσει να αγκαλιάζει τους ανθρώπους και να τον αγκαλιάζουν», τόνισε ο Γκισότι.

Η άρνηση του Πάπα σύντομα πυροδότησε τη διαμάχη μεταξύ συντηρητικών και προοδευτικών Καθολικών. Ανάμεσα στις επικρίσεις που δέχθηκε ο ποντίφικας από τους συντηρητικούς κύκλους, κάποιοι χαρακτήρισαν το επεισόδιο ως «δυσάρεστο», ενώ ζήτησαν ακόμα και την παραίτησή του.

Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος τύπου, ο Πάπας επιτρέπει στους πιστούς να φιλούν το χέρι και το δακτυλίδι του σε περιορισμένο αριθμό, όπως κι έκανε μια ηλικιωμένη Ιταλίδα μοναχή στη λειτουργία της Τετάρτης, όταν τη βράβευσε για το έργο δεκαετιών που έχει προσφέρει βοηθώντας φτωχούς στην Αφρική.

Το περιστατικό σχολίασαν και άλλοι παρατηρητές της Αγίας Έδρας, που σημειώνουν ότι ακόμη κι ο προκάτοχός του, ο Πάπας Βενέδικτος, αλλά και ο Πάπας Ιωάννης Παύλος δεν αρέσκονταν στο να τους φιλούν το χέρι, τουλάχιστον όχι το πλήθος των πιστών που σχημάτιζε ουρές, σκοπίμως.

Εξάλλου, ένας στενός συνεργάτης του ποντίφικα είπε στο Reuters την Τρίτη ότι ο Φραγκίσκος «βρήκε διασκεδαστική» την όλη «φασαρία» που προκλήθηκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ