ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Νεκρά 40 παιδιά στα σύνορα με το Ισραήλ σε ένα χρόνο

Γάζα: Νεκρά 40 παιδιά στα σύνορα με το Ισραήλ σε ένα χρόνο
AP

Σε περίπου 40 υπολογίζονται τα παιδιά που σκοτώθηκαν σε διάστημα ενός έτους στη Γάζα, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά μήκος της μεθορίου με το Ισραήλ που στιγματίστηκαν από συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό, όπως ανακοίνωσε η UNICEF.

Από τις 30 Μαρτίου του 2018, συγκεντρώσεις στο πλαίσιο της παλαιστινιακής κινητοποίησης με την ονομασία "Πορεία της Επιστροφής" διοργανώνονται κάθε Παρασκευή στη Γάζα, κοντά στα αυστηρά φρουρούμενα σύνορα με το Ισραήλ.

Οι παλαιστινιακές αυτές διαδηλώσεις γίνονται σε διαμαρτυρία για τον ισραηλινό αποκλεισμό και με αίτημα την επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων που εκδιώχθηκαν ή εγκατέλειψαν τα εδάφη τους κατά τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948.

"Τους τελευταίους 12 μήνες, περίπου 40 παιδιά σκοτώθηκαν κατά τις διαδηλώσεις αυτές", υπογράμμισε ο Γκέερτ Καπελέρε, περιφερειακός γενικός διευθυντής της UNICEF για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία.

"Σύμφωνα με τις αρχές, σχεδόν 3.000 άλλα νοσηλεύτηκαν για τραυματισμούς, πολλοί από τους οποίους είχαν ως αποτέλεσμα μια διά βίου αναπηρία", πρόσθεσε ο Καπελέρε, δύο ημέρες πριν από την πρώτη επέτειο από την έναρξη αυτών των παλαιστινιακών κινητοποιήσεων.

Σημειώνεται ότι τουλάχιστον 258 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά από τις 30 Μαρτίου του 2018, οι περισσότεροι από τους οποίους σε συγκεντρώσεις κατά μήκος των συνόρων και οι άλλοι από ισραηλινά πλήγματα σε αντίποινα για επιθετικές ενέργειες προερχόμενες από τη Γάζα.

Δύο Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί έκτοτε.

Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι υπερασπίζεται μόνο τα σύνορά του και το έδαφός του.

"H UNICEF εκφράζει εκ νέου τον αποτροπιασμό της για τον πολύ μεγάλο αριθμό παιδιών που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν" σε έναν χρόνο, στο πλαίσιο της ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, σημείωσε ο Καπελέρε.

Εκτός από τις εντάσεις αυτές στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Γάζας, στην περιοχή ξεσπούν πολλές κρίσεις τους τελευταίους μήνες, με πρόσφατη αυτή που σημειώθηκε πριν από μόλις μερικές ημέρες μετά τη ρίψη ρουκέτας από τη Γάζα. Από τη ρίψη της καταστράφηκε ένα σπίτι στο βόρειο Τελ Αβίβ, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό επτά ανθρώπων, μεταξύ των οποίων βρισκόντουσαν τρία παιδιά.

Η ηρεμία επανήλθε πάντως την Τετάρτη (27/03) στη Γάζα και στις γύρω ισραηλινές περιοχές.

"Υπενθυμίζουμε σε όλες τις πλευρές την ευθύνη που φέρουν για να δίδουν πάντα προτεραιότητα στην προστασία της ζωής, της υγείας και της ευημερίας των παιδιών", σημείωσε ο Καπελέρε.

Έτοιμος για επιχείρηση στη Γάζα ο Νετανιάχου

Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για μια στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη Γάζα, μόνο όμως ως έσχατη λύση, καθώς η ένταση στα σύνορα έχει αναζωπυρωθεί τις τελευταίες ημέρες και καθώς απομένουν λιγότερες από δύο εβδομάδες μέχρι τις βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ.

"Όλοι οι Ισραηλινοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αν απαιτηθεί μια (στρατιωτική) εκστρατεία, θα την πραγματοποιήσουμε με δύναμη και με ασφάλεια και αφού εξαντλήσουμε όλες τις άλλες επιλογές", είπε ο Νετανιάχου μετά την περιοδεία του στα σύνορα με τη Γάζα, όπου συναντήθηκε με Ισραηλινούς στρατιωτικούς διοικητές.

Η ασφάλεια συνιστά ένα από τα σημαντικότερα θέματα που προβάλλει ο Νετανιάχου στην προεκλογική εκστρατεία του για τις εκλογές της 9ης Απριλίου. Το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές και μετέφερε στρατεύματα και άρματα στα σύνορα μετά τη ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από τη Γάζα τη Δευτέρα και τραυμάτισε επτά Ισραηλινούς πολίτες σε ένα χωριό στα βόρεια του Τελ Αβίβ.

Το Σάββατο, 30 Μαρτίου, οι Παλαιστίνιοι της Γάζας καλούνται να διαδηλώσουν μαζικά, κατά μήκος του τείχους ασφαλείας, για να τιμήσουν την πρώτη επέτειο από την "Πορεία της επιστροφής", το κίνημα που ξεκίνησε πέρυσι με αίτημα την επιστροφή των προσφύγων στα εδάφη απ' όπου εκδιώχθηκαν όταν ιδρύθηκε το Ισραήλ το 1948.

Ο Νετανιάχου είχε ήδη δηλώσει εντός της εβδομάδας ότι δεν θα δίσταζε, αν ήταν αναγκαίο, να προχωρήσει σε μια χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, παρά τους κινδύνους που ενέχει μια τέτοια κίνηση.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ





NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ