ΚΟΣΜΟΣ

Λύθηκε το μυστήριο με τα τηλέφωνα Γκάρφιλντ - Ξεβράζονταν στις γαλλικές ακτές επί 35 χρόνια

Λύθηκε το μυστήριο με τα τηλέφωνα Γκάρφιλντ - Ξεβράζονταν στις γαλλικές ακτές επί 35 χρόνια
screen grab από βίντεο

Μία αξιοπερίεργη υπόθεση απασχολούσε επί 35 ολόκληρα χρόνια μια γαλλική κοινότητα: τηλέφωνα που μοιάζουν με την διάσημη γάτα Γκάρφιλντ, ξεβράζονταν στην ακτή Iroise στη Βρετάνη από το 1980, χωρίς να είναι γνωστή η προέλευσή τους.

Σήμερα, οι κάτοικοι – οι οποίοι τα μάζευαν όλα αυτά τα χρόνια για να καθαρίσουν την ακτή – έλυσαν, επιτέλους, το μυστήριο: τα πορτοκαλί τηλέφωνα προέρχονται από ένα χαμένο κοντέινερ.

Οι ομάδες καθαρισμού παραλιών υποπτεύονταν εδώ και καιρό πως ίσως προέρχονταν από κάποιο κοντέινερ που χάθηκε στην θάλασσα. Δεν είχαν ποτέ, ωστόσο, καταφέρει να το εντοπίσουν.

Όπως μεταδίδει το BBC, το 2018, μια ομάδα ακτιβιστών μετέτρεψε το εν λόγω αντικείμενο σε σύμβολο της πλαστικής ρύπανσης στις παραλίες της περιοχής «Finistère», μέρος της οποίας είναι ένα καθορισμένο θαλάσσιο πάρκο.

Η νέα εκστρατεία προβλήθηκε εκτενώς από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Και τότε ήταν που βρέθηκε η λύση του μυστηρίου: ένας αγρότης που είδε την εκστρατεία, θυμήθηκε το πρώτο τηλέφωνο Γκάρφιλντ που είχε βρει μετά από μια καταιγίδα, όταν ήταν ακόμα νέος. Γνώριζε, επίσης, και την τοποθεσία του χαμένου κοντέινερ, που βρισκόταν μέσα σε μια απομονωμένη σπηλιά.

Μέλη της ομάδας κατάφεραν να εντοπίσουν τη σπηλιά, βρίσκοντας παντού απομεινάρια του κοντέινερ, αλλά και των τηλεφώνων-«φαντασμάτων».

Το κοντέινερ εξακολουθεί να παραμένει απρόσιτο αφού είναι ακόμα θαμμένο, μετά από τρεις δεκαετίες. Παραμένει άγνωστη η ποσότητα του φορτίου που διαθέτει, ενώ ένα άλλο ζήτημα είναι αυτό της ρύπανσης, αφού τα πλαστικά τηλέφωνα που ξεβράζονται στη θάλασσα δεν θα αποσυντεθούν σύντομα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ