ΚΟΣΜΟΣ

Σαουδάραβες χάκαραν το τηλέφωνο του Τζεφ Μπέζος και διέρρευσαν τα προσωπικά του μηνύματα

AP/ Cliff Owen

Πρόσβαση στο τηλέφωνο του διευθύνοντα συμβούλου της Amazon Τζεφ Μπέζος, από το οποίο έκλεψαν προσωπικές πληροφορίες, είχε αποκτήσει η σαουδαραβική κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε ο επικεφαλής ασφαλείας του.

Ο Gavin de Becker, σύμβουλος ασφάλειας επί πολλά χρόνια, ολοκλήρωσε την έρευνά του για τη δημοσιοποίηση των προσωπικών μηνυμάτων του Μπέζος στην 49χρονη ερωμένη του, Λόρεν Σάντσεζ, που διέρρευσαν τον περασμένο Ιανουάριο, λίγο αφότου έγινε γνωστή η είδηση του διαζυγίου του δισεκατομμυριούχου από τη σύζυγό του.

«Οι ερευνητές μας και αρκετοί ακόμα ειδικοί κατέληξαν με τεράστια βεβαιότητα ότι οι Σαουδάραβες είχαν πρόσβαση στο τηλέφωνο του Μπέζος, και έκλεψαν προσωπικές πληροφορίες. Δεν είναι σαφές εάν, και σε ποιο βαθμό, η AMI (American Media Inc) γνώριζε αυτές τις λεπτομέρειες», ανέφερε ο de Becker.

Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο ο Μπέζος κατηγόρησε το αμερικανικό σκανδαλοθηρικό περιοδικό National Enquirer ότι τον εκβίασε πως θα δημοσιεύσει προσωπικές του φωτογραφίες.

Ο Μπέζος κατήγγειλε ότι η American Media Inc (ΑΜΙ) -που είναι μητρική εταιρεία του National Enquirer- ήθελε να σταματήσει να ερευνά πώς κατέληξαν στα χέρια του περιοδικού προσωπικά του μηνύματα.

Όπως ισχυρίζεται ο De Becker σε άρθρο του στο site της Daily Beast, η American Media Inc είχε ζητήσει κρυφά και από τον ίδιο προσωπικά, να αρνηθεί ότι βρήκε οποιαδήποτε απόδειξη περί ηλεκτρονικής υποκλοπής ή χακαρίσματος κατά τη διαδικασία της συλλογής πληροφοριών.

Ο De Becker ισχυρίστηκε ακόμα ότι η Σαουδική Αραβία είχε βάλει στο στόχαστρο την εφημερίδα Washington Post, ιδιοκτησίας του Μπέζος, έπειτα από τη δολοφονία του δημοσιογράφου της Τζαμάλ Κασόγκι πέρυσι στην Τουρκία.

«Ορισμένοι Αμερικανοί θα εκπλαγούν να μάθουν ότι η Σαουδαραβική κυβέρνηση ήθελε να πλήξει τον Τζέφ Μπέζος από τον περασμένο Οκτώβριο, οπότε και η Post ξεκίνησε την ανελέητη κάλυψη της δολοφονίας του Κασόγκι», έγραψε ο De Becker.

Τον Φεβρουάριο, το σαουδαραβικό ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία δεν είχε καμία ανάμειξη με τις δημοσιεύσεις του National Enquirer για τον παράνομο δεσμό του Μπέζος.

Η American Media Inc είχε δηλώσει από την πλευρά της ότι ενήργησε σύμφωνα με τον νόμο στα ρεπορτάζ της, στην κάλυψη της ιστορίας του Μπέζος.

Ο De Becker είπε ότι παρέδωσε τα ευρήματα της έρευνάς του στους Αμερικανούς αξιωματούχους, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης