ΚΟΣΜΟΣ

Το σκοτεινό παρελθόν του «αδέκαστου» δικαστή των Ναζί

Το σκοτεινό παρελθόν του «αδέκαστου» δικαστή των Ναζί
auschwitz-prozess-frankfurt.de

Άνθρωπος του συστήματος ή ένας υποκριτής ναζιστής; Το παρελθόν του... ακριβοδίκαιου δικαστή που προέδρευσε του ειδικού δικαστηρίου για το Άουσβιτς, έρχεται για να λαβώσει ανεπανόρθωτα την υστεροφημία του.

Και αυτό γιατί ο Χανς Χοφμάγερ είχε υπογράψει επί Χίτλερ δεκάδες αποφάσεις στείρωσης μεταξύ άλλων διότι μια κοπέλα «είναι ηλίθια» καθώς «έχει αποτύχει στα μαθήματά της», υπηρετώντας πιστά την «ευγονική» του Φύρερ.

Όταν εκείνος ανακοίνωσε την απόφασή του στην δίκη των 20 Ναζί του Άουσβιτς, οι αθωώσεις ήρθαν ομαλά καθώς υπήρξαν και βαριές ποινές. Άλλωστε ο Χοφμάγερ επέλεξε όλο το προηγούμενο διάστημα να μείνει αποστασιωποιημένος, χτίζοντας τον δικό του μύθο.

Το γεγονός πως είχε υπάρξει δικαστής και κατά την περίοδο παντοδυναμίας του Χίτλερ, δεν προβλημάτισε καθόλου εκείνους που του ανέθεσαν την υπόθεση. Άλλωστε ήθελαν κάποιον που να μην είχε κακό παρελθόν με τους Ναζί ώστε να μην κατηγορηθεί για προκατάληψη.

Ο Χανς Χοφμάγερ διαβάζοντας την απόφαση του ειδικού δικαστηρίου που έκρινε στη δεκαετία του '60 τους υπευθύνους του Άουσβιτς, προκάλεσε ρίγη λέγοντας πως «ορισμένοι εξ ημών δεν θα μπορέσουμε να αντικρίσουμε ξανά τα χαρούμενα κι ευτυχισμένα μάτια ενός παιδιού χωρίς να επανέλθουν στη μνήμη μας τα γεμάτα ερωτηματικά κι αγωνία μάτια των παιδιών που κατέληξαν στο Άουσβιτς». Η δήλωση αυτή ήταν αρκετή για να μπει για πάντα στο Πάνθεον των υποδειγματικών προσωπικοτήτων.

Είχε προετοιμάσει άλλωστε το έδαφος κατά τους είκοσι μήνες που διήρκεσε το Auschwitzprozess. Δεν έκανε καμία δήλωση στους δημοσιογράφους, δεν επέτρεψε τις τηλεοπτικές κάμερες στην αίθουσα και διηύθυνε τη δίκη με αυστηρό και δωρικό τρόπο. Η εφημερίδα Zeit τον είχε χαρακτηρίσει στο τέλος της δίκης ως «φανατικό της αντικειμενικότητας», ενώ η Welt τον είχε επαινέσει ως «πρότυπο σωφροσύνης».

Το γεγονός πως παρά τις συντριπτικές αποδείξεις που κατέθεσε στο δικαστήριο ο Φριτζ Μπάουερ -ο άνθρωπος που «ξετρύπωσε» τον εγκληματία Άντολφ Άιχμαν- μόνον έξι κατηγορούμενοι καταδικάσθηκαν σε ισόβια δεσμά, ένδεκα σε κάθειρξη 14 ετών και τρεις απαλλάχθηκαν λόγω έλλειψης αποδείξεων, δεν έδειξε να προβληματίζει. Άλλωστε και η Γερμανία το μόνο που χρειαζόταν ήταν μια δίκαιη δίκη.

Φανατικός ναζιστής και στυγερός δικαστής

Εξήντα χρόνια μετά όμως αποκαλύπτεται πως ο Χοφμάγερ υπήρξε ένας φανατικός ναζιστής κι ένας στυγερός δικαστής. Ο νεαρός ερευνητής, Ματίας Ρίστιτς, αναδίφησε στα κρατικά αρχεία, προκειμένου να προσθέσει και άλλα στοιχεία στη μνημειώδη βιογραφία του δικαστή. Αποτέλεσμα ήταν να αποκαλυφθούν ορισμένα ανησυχητικά δεδομένα, που σύμφωνα με δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, αποδεικνύουν πως ο Χοφμάγερ ήταν ένας φανατικός ναζιστής και οδήγησε πολλές χιλιάδες γυναίκες σε εξαναγκασμένη στείρωση. Και ας σημειωθεί πως ο Ρίστιτς έχει ερευνήσει έως τώρα μόνον τα αρχεία που φθάνουν έως το 1939 και πως μετά την ημερομηνία αυτή ο Χοφμάγερ είχε προαχθεί στην δικαστική ιεραρχία.

Τα έγγραφα που ήλθαν στο φως ποσώς διηγούνται την ιστορία ενός ακριβοδίκαιου δικαστή, αλλά απεναντίας ενός απηνούς κι ανενδοίαστου δημίου. Στα δώδεκα χρόνια της επικυριαρχίας του Χίτλερ στη Γερμανία, η «νόμοι περί υγιεινής κι ευγονικής» της «ανώτερης Αρίας φυλής» εφαρμόζονταν ενάντια σε αναπήρους, ανθρώπους με ψυχικά προβλήματα, επιληπτικούς, τυφλούς, κωφαλάλους, με αποτέλεσμα 300-400.000 άνθρωποι να καταλήξουν στα σφαγεία του ναζιστικού καθεστώτος. Μάλιστα, σε 5.000 ανέρχονται οι θάνατοι μόνον από τις επιπλοκές της στείρωσης.

AP_766109241828.jpgAP Photo

Στα έγγραφα που αφορούν τον Χοφμάγερ περιλαμβάνεται και η υπόθεση μίας μικρής χωριατοπούλας, η οποία εξαναγκάσθηκε σε στείρωση επειδή είχε προσβληθεί από μηνιγγίτιδα, ασθένεια που όπως είναι γνωστό δεν είναι κληρονομική. Όμως ο δικαστής αποφάνθηκε χωρίς οίκτο πως το κορίτσι «ήταν ηλίθιο» και πως «είχε αποτύχει σε όλα τα μαθήματα στο σχολείο» κι έπρεπε να στειρωθεί. Άλλες υποθέσεις που χειρίστηκε ο «υποδειγματικός» δικαστής αφορούν παιδιά με προβλήματα κοινωνικοποίησης, ή με ψυχολογικές διαταραχές. Ο Χοφμάγερ ως διαπρύσιος υποστηρικτής της ευγονικής, της αγνότητας της Αρίας φυλής, στράφηκε επίσης εναντίον και των επιληπτικών.

Το γεγονός ότι ο δικαστής της πρώτης δίκης του Άουσβιτς είχε υπηρετήσει στα έδρανα κι επί χιτλερικού καθεστώτος ήταν γνωστό. Μάλιστα, όταν επιλέγονταν οι δικαστές, ο πρώτος τη τάξει επιλαχών είχε απομακρυνθεί επειδή οι γονείς του είχαν καταδιωχθεί επί ναζιστικού καθεστώτος και εξ αυτού υπήρχαν υπόνοιες πως ενδεχομένως να μην ήταν αμερόληπτος. Ο Χοφμάγερ επελέγη ακριβώς επειδή είχε εργασθεί ως δικαστής κατά τη διάρκεια της χιτλερικής παντοδυναμίας κι επειδή δεν είχαν προκύψει ιδιαίτερες σκιές στη σταδιοδρομία του εκείνης της εποχής. Μάλιστα, ο Χένρι Όρμοντ, ένας από τους δικηγόρους της Auschwitzprozess, είχε χαρακτηρίσει «υποδειγματική» τον τρόπο που διεξήγε τη δίκη.

Από πολιτικής άποψης, οι δίκες εκείνες ήσαν η πρώτη αληθινή ευκαιρία για να αποδείξει η νεαρή ακόμη Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας σε όλον τον κόσμο πως είχε τη διάθεση να αναμετρηθεί με το όνειδος του Ολοκαυτώματος. Ο ίδιος ο Χοφμάγερ είχε απευθυνθεί προς τους κατηγορούμενους πως «ακόμη και στη στυγνότερη δικτατορία κανείς δεν μπορεί να λησμονεί την ανθρωπιστική του υποχρέωση απέναντι στους συνανθρώπους του». Αυτούς δηλαδή που επί δεκαετίες είχε λησμονήσει και ο ίδιος ο δικαστής επί της χιτλερικής δικτατορίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ