ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Τουρκία 2019: Ο πρώτος κομμουνιστής δήμαρχος στο Ντερσίμ

Εκλογές Τουρκία 2019: Ο πρώτος κομμουνιστής δήμαρχος στο Ντερσίμ
Twitter/@FatihMacoglu

Στην πόλη Ντερσίμ, ο υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τουρκίας (TKP), Φατίχ Μεχμέτ Ματσόγλου, φέρεται να συγκεντρώνει την πλειοψηφία των ψήφων με 32,61%, αφήνοντας πίσω τους υπόλοιπους υποψηφίους των κομμάτων. 

Στις πρώτες του δηλώσεις, ο Φατίχ Μεχμέτ Ματσόγλου σημείωσε ότι θα επιδιώξει να ασκήσει τη διοίκηση του δήμου μαζί με το λαό. Ευχαρίστησε όλους τους ψηφοφόρους και όσους τον πίστεψαν και στήριξαν την καμπάνια του, προσθέτοντας:

«Θα δείξουμε σε όλη τη χώρα πως ένα σοσιαλιστικό μοντέλο είναι εφικτό».

Ο Ματσόγλου ήταν προηγουμένως δήμαρχος του Οβατσίκ και κατά τη διάρκεια της θητείας του ήταν ήδη γνωστός ως ο «κομμουνιστής δήμαρχος», ενώ είχε γίνει αντικείμενο συζήτησης το 2015, όταν αποφάσισε να κρεμάσει ένα πανό στο δημαρχείο της πόλης με τον πίνακα εσόδων-εξόδων του δήμου.

Είχε απασχολήσει τα μέσα ενημέρωσης για το συνεταιριστικό μοντέλο αγροτικής παραγωγής, μέσω του οποίου η πόλη και γενικότερα η επαρχία της παρήγαγαν όσπρια και μέλι.Στο πλαίσιο αυτού του μοντέλο συνεταιριστικής γεωργικής παραγωγής, ο δήμος παρείχε επίσης γεωργικές επιδοτήσεις, συμπεριλαμβανομένων των σπόρων, του πετρελαίου, και εγγυήσεων αγοράς των προϊόντων.

Σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία, το Ντερσίμ κατατάσσεται στην κορυφή του δείκτη ποιότητας ζωής για το 2016, ενώ συγκαταλέγεται στις κορυφαίες πόλεις με τον πιο μορφωμένο πληθυσμό. Το 2017, κατέλαβε την πέμπτη θέση μεταξύ των τουρκικών πόλεων με τους περισσότερους αναγνώστες βιβλίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ