ΚΟΣΜΟΣ

Η οπλοκατοχή στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας του Ομπάμα

Η οπλοκατοχή στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας του Ομπάμα
EPA/JIM LO SCALZO

Η ενίσχυση των ελέγχων στις αγοραπωλησίες όπλων θα βρεθεί στο επίκεντρο της ετήσιας ομιλίας του Μπαράκ Ομπάμα στο αμερικανικό έθνος, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα και την πολιτική στρατηγική που σκοπεύει να ακολουθήσει κατά το τελευταίο έτος της θητείας του.

Ο Aμερικανός πρόεδρος, επιδιώκει να κερδίσει έστω και εν μέρει ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της πολιτικής του σταδιοδρομίας, που δεν είναι άλλο από τη μείωση των θανάτων εξαιτίας της οπλοκατοχής, θέλοντας να προωθήσει την επέκταση των ελέγχων στο ιστορικό των αγοραπωλησιών, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters.

Όπως αναφέρουν σύμβουλοι του Λευκού Οίκου, ο Ομπάμα στοχεύει στη λήψη αποφάσεων από το Κογκρέσο, ωστόσο αναλυτές σχολιάζουν πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Εν τω μεταξύ, δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που αναμένουν την ανακοίνωση των σχεδίων του προέδρου κατά το ετήσιο μήνυμά του στις 12 Ιανουαρίου. Ο ίδιος έχει κατά καιρούς εκφραστεί ανοιχτά κατά της ανεξέλεγκτης οπλοκατοχής, ενώ σε πρόσφατες δηλώσεις του τόνισε:
«Γνωρίζουμε πως δεν μπορούμε να σταματήσουμε κάθε πράξη βίας. Πως θα ήταν όμως αν προσπαθήσουμε να σταματήσουμε έστω μία; Τι θα συνέβαινε αν το Κογκρέσο έκανε κάτι – ο,τιδήποτε- για να προστατεύσει τα παιδιά μας από τα όπλα;».

Παράλληλα, στην ατζέντα του αμερικανού προέδρου για το 2016, αναμένεται να βρεθεί και το κλείσιμο των στρατιωτικών φυλακών του Γκουαντάναμο, αλλά και οι μεταρρυθμίσεις στο Ποινικό Δίκαιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ