ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν μετράει «πληγές» και σχεδιάζει το αύριο

Ο Ερντογάν μετράει «πληγές» και σχεδιάζει το αύριο
AP/ Emrah Gurel

Δύσκολη είναι η επόμενη μέρα για τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς το ΑΚΡ υπέστη σοβαρές απώλειες στις δημοτικές εκλογές, αφού μετά την Άγκυρα και τη Σμύρνη, έχασε τον έλεγχο και της Κωνσταντινούπολης. Αν και το κόμμα του προηγείται στο σύνολο της χώρας, οι ήττες στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις αποτελούν το μεγαλύτερο πλήγμα για τον ηγέτη που κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή της χώρας από το 2003.

Φαίνεται πως ο Τούρκος πρόεδρος έπεσε στην παγίδα που ο ίδιος έστησε στην αντιπολίτευση, μετατρέποντας τις δημοτικές εκλογές σε «εθνική μάχη».

Και παρότι ο Ερντογάν μιλώντας μετά την ολοκλήρωση των δημοτικών εκλογών, δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνησή του θα επικεντρωθεί τώρα στην εφαρμογή μιας ισχυρής οικονομικής πολιτικής, η κατρακύλα της τουρκικής λίρας μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων περιπλέκει τα σχέδιά του για την καταπολέμηση της οικονομικής ύφεσης.

Επιπλέον, η ήττα του Ερντογάν στις μεγάλες πόλεις αναμένεται να προκαλέσει ανακατατάξεις στα υψηλότερα κλιμάκια της κυβέρνησης, σύμφωνα με πηγές του AKP.

Το «θρίλερ» της Κωνσταντινούπολης

Το «θρίλερ» που βρισκόταν σε εξέλιξη από το βράδυ της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη, μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ και του Εκρέμ Ιμάμογλου είχε άσχημη κατάληξη για τον Τούρκο πρόεδρο.

Μέχρι αργά το μεσημέρι της Δευτέρας, οι δύο υποψήφιοι σε δημόσιες τοποθετήσεις του δήλωναν νικητές, ενώ το AKP προανήγγειλε προσφυγές για παρατυπίες.

Τελικά, σύμφωνα με την καταμέτρηση του 100% των ψήφων, όπως μεταδίδει το Anadolu, ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος AKP για τη δημαρχία της Πόλης, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ηττήθηκε από τον Εκρέμ Ιμάμογλου.

Αναλυτικά, με καταμετρημένο το 100% των ψήφων και σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), Εκρέμ Ιμάμογλου, επικράτησε του εκλεκτού του Ταγίπ Ερντογάν, Μπιναλί Γιλντιρίμ, με 48,79% έναντι 48,51%.

KONSTANTINOUPOLI

Βέβαια, αναμένεται επίσημη ανακοίνωση από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο.

Η ήττα του AKP στην Κωνσταντινούπολη είναι ιδιαίτερα «βαριά» για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς είναι η πόλη όπου ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα και στην οποία διατέλεσε δήμαρχος τη δεκαετία του ’90.

Και παρότι το όνομα του Ερντογάν δεν ήταν στο ψηφοδέλτιο, η ήττα του AKP είναι συμβολική και δείχνει πως μετά από 25 χρόνια, ο Τούρκος πρόεδρος χάνει τους πιο μεγάλους και πιστούς υποστηρικτές του.

Ήττα και σε Άγκυρα και Σμύρνη

Στην Άγκυρα, τα τουρκικά μέσα μετέδωσαν «καθαρή νίκη» του υποψηφίου του CHP, αλλά το AKP δήλωσε ότι πρόκειται να καταθέσει ένσταση.

Ο Μανσούρ Γιαβάς του CHP «νίκησε» τον Μεχμέτ Οζχασεκί, ανατρέποντας τα δεδομένα στην τουρκική πρωτεύουσα. Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων συγκεντρώνει 50,91% έναντι 47,10% του αντιπάλου του.

agkira

Την ίδια στιγμή, η αντιπολίτευση κατάφερε να επικρατήσει και στη Σμύρνη, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, καθώς και στις περισσότερες παραλιακές περιοχές.

ANADOLU

Κατρακυλάει η λίρα

Αναταράξεις και στην οικονομία της χώρας έφεραν τα αποτελέσματα. Ήδη η τουρκική λίρα κατέγραψε πτώση 2,5% έναντι του δολαρίου το πρωί της Δευτέρας, μετά από την ανακοίνωση πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχασε τον έλεγχο της Άγκυρας.

Στις 10:51 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος λίρας διαμορφώθηκε στις 5,6780 λίρες ανά δολάριο, έχοντας υποχωρήσει έως τις 5,6999 και συγκριτικά με το επίπεδο της Παρασκευής των 5,5550.

Ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης BIST 100 σημείωσε πτώση 1,65%.

Ανακατατάξεις στην τουρκική κυβέρνηση

Η ήττα του Ερντογάν στις μεγάλες πόλεις αναμένεται να προκαλέσει ανακατατάξεις στα υψηλότερα κλιμάκια της κυβέρνησης, σύμφωνα με πηγές του AKP.

«Θα υπάρξουν αλλαγές στον στενό κύκλο του Ερντογάν και στο υπουργικό συμβούλιο», δήλωσε αξιωματούχους υπό το καθεστώς ανωνυμίας.

«Οι αγορές αναμένουν να υπάρξουν αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο. Η εξέλιξη αυτή κάνει αναγκαία μία αλλαγή», πρόσθεσε.

Ερντογάν: Χάσαμε μερικές πόλεις

Στις πρώτες δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση των δημοτικών εκλογών, ο Ερντογάν σημείωσε ότι και πάλι το κόμμα του ήρθε πρώτο όπως σε όλες τις δημοτικές εκλογές των τελευταίων ετών.

Σημείωσε την επιτυχία στους δήμους της Νοτιανατολικής Τουρκίας σε περιοχές που είναι πλειοψηφία ο κουρδικής καταγωγής πληθυσμός και πρόσθεσε πως πλέον μέχρι το 2023 υπάρχει μια μακρά περίοδος χωρίς εκλογές για να γίνει αποτελεσματικό έργο ιδιαίτερα στο οικονομικό πρόγραμμα για ανάκαμψη της χώρας.

Ο Ερντογάν παραδέχτηκε πάντως ότι το κόμμα του έχασε ορισμένες πόλεις, στις δημοτικές εκλογές και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνησή του θα επικεντρωθεί τώρα στην εφαρμογή μιας ισχυρής οικονομικής πολιτικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ