ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ μπλοκάρουν την παράδοση των F-35 στην Τουρκία

Οι ΗΠΑ μπλοκάρουν την παράδοση των F-35 στην Τουρκία
AP Photo/Ariel Schalit

Στην επιβεβαίωση ότι το Πεντάγωνο αναστέλλει τις παραδόσεις και τις δραστηριότητες που «συνδέονται με την υποστήριξη της επιχειρησιακής ικανότητας της Τουρκίας για τα F-35», προχώρησε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Ο ίδιος προειδοποίησε για άλλη μια φορά ότι η Ουάσινγκτον δεν σκοπεύει να υποχωρήσει στο επίμαχο θέμα της παραλαβής του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία.

«Εν αναμονή μιας σαφούς απόφασης από την Τουρκία να παραιτηθεί από την παράδοση των S-400, οι παραδόσεις και οι δραστηριότητες που σχετίζονται με την υποστήριξη της επιχειρησιακής ικανότητας της Τουρκίας F-35 έχουν ανασταλεί, ενώ ο διάλογός μας για αυτό το σημαντικό θέμα συνεχίζεται με την Τουρκία», είπε ο αντισυνταγματάρχης Μάικ Άντριους στο CNNi, τονίζοντας πως η αμερικάνικη πλευρά λυπάται για την εξέλιξη της συμφωνίας, όμως, πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να προειδοποιούν την Τουρκία για τις αρνητικές επιπτώσεις της ανακοινωθείσας προμήθειας των S-400. Εμείς, όμως, είμαστε ξεκάθαροι λέγοντας πως η απόκτηση των S-400 δεν είναι συμβατή πράξη με (σ.σ. την απόκτηση) τα F-35 και η συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 είναι σε κίνδυνο».

Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα βήματα για να αναπτυχθούν «δευτερογενείς πηγές εφοδιασμού».

Η συγκεκριμένη κίνηση εκτιμάται ότι αποσκοπεί στο να περιοριστούν οι όποιες συνέπειες από μια ενδεχόμενη απομάκρυνση της Τουρκίας από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Όπως υποστήριξε ο εκπρόσωπος, οι ΗΠΑ βρίσκονται εν αναμονή μιας «σαφούς απάντησης» από την Τουρκία και ο διάλογος για αυτό το σημαντικό θέμα συνεχίζεται.

«Οι δευτερογενείς πηγές εφοδιασμού για τα τμήματα που παράγονται από την Τουρκία βρίσκονται σε ανάπτυξη. Λυπούμαστε πολύ για την τρέχουσα κατάσταση που αντιμετωπίζει η εταιρική μας σχέση για τα F-35, αλλά το υπουργείο Άμυνας λαμβάνει συνετά μέτρα για να προστατεύσει τις κοινές επενδύσεις που πραγματοποιούνται στην καθοριστικής σημασίας τεχνολογία μας».

Είναι 12 οι χώρες που λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ