ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ποινή φυλάκισης πέντε ετών στον Μπερνάρ Ταπί εισηγήθηκε ο εισαγγελέας του Παρισιού

Γαλλία: Ποινή φυλάκισης πέντε ετών στον Μπερνάρ Ταπί εισηγήθηκε ο εισαγγελέας του Παρισιού
AP Photos/Michel Euler

Ποινή φυλάκισης πέντε ετών ζήτησε ο εισαγγελέας του Παρισιού να επιβληθεί στον πρώην υπουργό της γαλλικής κυβέρνησης Μπερνάρ Ταπί, ο οποίος δικάζεται για απάτη και κατάχρηση δημοσίων κεφαλαίων.

Η δίκη αφορά την πώληση του μεριδίου του Ταπί στο μετοχικό κεφάλαιο μεγάλης εταιρείας αθλητικών ειδών και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας. Οι ποινές αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα.

Ο 76χρονος Ταπί κατήγγειλε πως εξαπατήθηκε στην πώληση των μετοχών της γιγαντιαίας γερμανικής βιομηχανίας από την τότε κρατική τράπεζα Crédit Lyonnais, τη δεκαετία του 1990, κι υπέβαλε αγωγή. Το 2008, αποφασίστηκε να του δοθεί αποζημίωση 403 εκατομμυρίων ευρώ κατόπιν κρατικής επιδιαιτησίας. Η διευθέτηση ακυρώθηκε αργότερα από τη γαλλική δικαιοσύνη.

Η κατηγορία για κατάχρηση δημοσίου χρήματος οφείλεται στο ότι ο Ταπί έλαβε εντέλει αποζημίωση από τα κρατικά ταμεία. Ο επιχειρηματίας έχει αρνηθεί επανειλημμένα τις κατηγορίες σε βάρος του.

Ο εισαγγελέας ζήτησε επίσης να επιβληθεί ποινή φυλάκισης τριών ετών στον Στεφάν Ρισάρ, την εποχή που εκτυλίχθηκε η υπόθεση ήταν προσωπάρχης της τότε υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ,, που φέρεται να είχε διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην υπόθεση και κατηγορείται για συνέργεια στη διασπάθιση δημόσιου χρήματος.

Ο εισαγγελέας εισηγήθηκε οι 18 μήνες της ποινής να είναι με αναστολή, καθώς και να απαγορευθεί στον Ρισάρ να υπηρετεί σε κρατικά ή αιρετά αξιώματα για μια πενταετία.

Ο Ρισάρ αρνείται τις κατηγορίες, λέει ότι απλώς έκανε τη δουλειά του κι ότι διαδραμάτισε ήσσονα ρόλο στην επιδιαιτησία που είχε αποτέλεσμα ο Ταπί να λάβει αποζημίωση για την «εξαπάτησή του» από την Crédit Lyonnais όταν ρευστοποίησε το μερίδιό του στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας το 1993.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ