ΚΟΣΜΟΣ

Μυστηριώδεις συναντήσεις επιστημόνων - Φήμες για φωτογραφία μαύρης τρύπας!

Μυστηριώδεις συναντήσεις επιστημόνων - Φήμες για φωτογραφία μαύρης τρύπας!
NASA/Chandra X-ray Observatory/M.Weiss via AP

Μυστηριώδεις συναντήσεις έχουν προγραμμαρίσει επιστήμονες ανά τον κόσμο με πληροφορίες ΜΜΕ να αναφέρουν πως το θέμα συζήτησης είναι η ανακοίνωση μιας «επαναστατικής» ανακάλυψης για τις μαύρες τρύπες.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «The Independent», διοργανώνονται συνεντεύξεις Τύπου σε διάφορες χώρες του κόσμου για να παρουσιαστεί μια φωτογραφία, που δεν αποκλείεται να αλλάξει όλα όσα ξέρουμε για το διάστημα.

Όπως γράφει η ίδια εφημερίδα, οι επιστήμονες ενδέχεται να έχουν πλέον στα χέρια τους την πρώτη φωτογραφία μαύρης τρύπας!

Το Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο αποκάλυψε πως η ανακοίνωση σχετίζεται με το τηλεσκόπιο Event Horizon, το οποίο κατά πληροφορίες κατάφερε να εντοπίσει τα πρώτα του ευρήματα. Εδώ και μια δεκαετία, το εν λόγω τηλεσκόπιο προσπαθεί να φωτογραφήσει τις παρυφές μιας μαύρης τρύπας – κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ μέχρι σήμερα.

Όπως έχει γίνει γνωστό παλαιότερα, οι ειδικοί προσπαθούσαν να φωτογραφήσουν τον «Τοξότης A*» -την τεράστια μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο μέσο του γαλαξία μας.

Μυστηριώδης διαστημική έκρηξη μπορεί να «κρύβει» γέννηση μαύρης τρύπας

Τι είναι οι μαύρες τρύπες

Μαύρη τρύπα ονομάζεται το σημείο του χωροχρόνου, στο οποίο οι βαρυτικές δυνάμεις είναι τόσο μεγάλες, ώστε τίποτε -ούτε καν τα σωματίδια και η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, όπως το φως- να μην μπορεί να ξεφεύγει από αυτό.

Ο όρος «μαύρη τρύπα» είναι ευρύτατα διαδεδομένος και επινοήθηκε το 1967 από τον Αμερικανό αστρονόμο και θεωρητικό φυσικό, Τζον Γουίλερ.

Δεν αναφέρεται σε τρύπα με τη συνήθη έννοια (οπή), αλλά σε μια περιοχή του χώρου, από την οποία τίποτα δεν μπορεί να επιστρέψει.

Μία μαύρη τρύπα είναι το σημείο εκείνο του διαστήματος, όπου κάποτε υπήρχε ο πυρήνας ενός γιγάντιου άστρου, ένας πυρήνας που περιείχε περισσότερο υλικό από δυόμισι ηλιακές μάζες και ο οποίος, στην τελική φάση της εξέλιξης του άστρου, έχασε την πάλη του ενάντια στη βαρύτητα, με αποτέλεσμα το υλικό του να καταρρεύσει και να συμπιεστεί περισσότερο ακόμα και από το υλικό ενός αστέρα νετρονίων.

Παρότι η επιστημονική κοινότητα αντιλαμβάνεται τις μαύρες τρύπες εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο επηρεάζεται η περιοχή γύρω από αυτές αλλά από τη φύση τους είναι αδύνατο να τις δούμε.

Ωστόσο, το τηλεσκόπιο ελπίζει να καταφέρει να απαθανατίσει τον ορίζοντα των γεγονότων (horizon event) –το σημείο στον χωροχρόνο εντός του οποίου τα γεγονότα δεν μπορούν να επηρεάσουν τον παρατηρητή, καθώς ισοδυναμεί με την καμπύλωση του χωροχρόνου.

Πρόκειται ουσιαστικά για το «σημείο χωρίς επιστροφή», δηλαδή το σημείο στο οποίο η βαρυτική έλξη γίνεται τόσο δυνατή ώστε κάθε διαφυγή να είναι αδύνατη.

Η κεντρική συνέντευξη Τύπου για το περιστατικό είναι προγραμματισμένη για τις 10 Απριλίου στις Βρυξέλλες. Συνεντεύξεις Τύπου έχουν προγραμματιστεί και στη Χιλή, τη Σαγκάη, την Ιαπωνία αλλά και τις ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ