ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία ανησυχούν για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν

Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία ανησυχούν για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν
Iranian Army via AP

Τρεις χώρες, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία εξέφρασαν ανησυχία για την «τάση» αύξησης της «δραστηριότητας» εντός των ορίων του προγράμματος του Ιράν για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων σε επιστολή τους προς τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών η οποία περιήλθε σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου την Τρίτη (2/4).

Οι πρεσβευτές των τριών ευρωπαϊκών χωρών στον ΟΗΕ αναφέρονται στην επιστολή αυτή σε δραστηριότητα «ασύμβατη» με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με την οποία επικυρώθηκε το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), η συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η συμφωνία που είχε κλειστεί ανάμεσα στην ομάδα 5+1 και την Τεχεράνη προέβλεπε ότι το ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας θα τελούσε υπό μακρόχρονους, αυστηρούς περιορισμούς και υπό μόνιμη επιτήρηση, προκειμένου να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο η χώρα να χρησιμοποιήσει ουράνιο ή πλουτώνιο για να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

Η συμφωνία, που αρχικά υπέγραψαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ρωσία, η Κίνα και η Γερμανία, προέβλεπε ταυτόχρονα ότι σε αντάλλαγμα, θα αίρονταν οι κυρώσεις που έπλητταν την ιρανική οικονομία. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία πέρυσι.

Στην επιστολή, γίνεται λόγος για την εκτόξευση, τον Φεβρουάριο, ενός ιρανικού δορυφόρου με όχημα έναν πύραυλο «Σαφίρ», που οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες θεωρούν ότι εκπληρώνει τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί οπλικό σύστημα ικανό να φέρει πυρηνική γόμωση.

Ακόμη, οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες αναφέρονται στην παρουσίαση, επίσης τον Φεβρουάριο, μιας νέας εκδοχής του πυραύλου εδάφους-εδάφους «Ντεζφούλ», που επίσης θεωρούν ότι είναι «πολύ πιθανό» να μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή.

Η ιρανική δραστηριότητα ως προς την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων «παραμένει ζήτημα που μας προκαλεί βαθιά ανησυχία», διότι «έχει αποσταθεροποιητική επίπτωση στην περιοχή και αυξάνει τις υπάρχουσες εντάσεις», τονίζεται στο κείμενο, που υπογράφεται από τον πρεσβευτή της Γερμανίας Κρίστοφ Χόισγκεν, τον πρεσβευτή της Γαλλίας Φρανσουά Ντελάτρ και την πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου Κάρεν Πιρς.

Οι τρεις Ευρωπαίοι διπλωμάτες ζητούν από τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες «πλήρη και λεπτομερή» παρουσίαση της ιρανικής δραστηριότητας στο πεδίο της ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων στην προσεχή αναφορά του στο ΣΑ όσον αφορά την Ισλαμική Δημοκρατία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ