ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Η Μέι ζητά τη βοήθεια του Κόρμπιν για την επίλυση του «γόρδιου δεσμού»

Brexit: Η Μέι ζητά τη βοήθεια του Κόρμπιν για την επίλυση του «γόρδιου δεσμού»
EPA/STRINGER / POOL UK OUT/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι, θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση μία παράταση της προθεσμίας του Brexit σε μία προσπάθεια να λυθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων.

Όπως τόνισε η Μέι, επιθυμεί να συναντηθεί με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, ώστε να συζητήσουν επί ενός σχεδίου κοινού σχετικά με τις μελλοντικές σχέσεις Λονδίνου – Βρυξελλών.

Η ίδια, όμως, επέμεινε στη συμφωνία που έχει συνάψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση – η οποία έχει καταψηφιστεί τρεις φορές από το Κοινοβούλιο – και τόνισε πως θα αποτελέσει μέρος της τελικής συμφωνίας για το «διαζύγιο».

Ο επικεφαλής των Εργατικών, δήλωσε «πολύ χαρούμενος» για την επικείμενη συνάντηση με την Μέι και διαβεβαίωσε πως θα φροντίσει να υπάρξει πλάνο για την τελωνειακή ένωση και για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Οι διακομματικές συνομιλίες έχουν εξοργίσει μερίδα Συντηρητικών βουλευτών, με τον Μπόρις Τζόνσον, παραδείγματος χάρη, να κατηγορεί υπουργούς πως «αναθέτουν τον τελικό χειρισμό του Brexit στους Εργατικούς».

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και επιφανής υποστηρικτής του Brexit, διατράνωσε πως δεν θα συμφωνήσει ποτέ να παραμείνει (σ.σ. η Βρετανία) σε μία κοινή τελωνειακή ένωση.

Πολιτική αναλύτρια του BBC εκτίμησε πως η Μέι κινείται προς τη γραμμή ενός πιο ήπιου Brexit απ΄ότι αρχικά υπολόγιζε.

Ο Συντηρητικός βουλευτής Νάιτζελ Άνταμς ανακοίνωσε την παραίτησή του λόγω της απόφασης της Μέι να συνομιλήσει με τον Κόρμπιν. Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του, η στροφή της Βρετανίδας πρωθυπουργού προς ένα πιο ήπιο Brexit, είναι «τεράστιο λάθος».

Η Μεγάλη Βρετανία έχει προθεσμία μέχρι τις 12 Απριλίου να προτείνει ένα νέο σχέδιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο – φυσικά – πρέπει να γίνει αποδεκτό από την ΕΕ. Σε περίπτωση που το σχέδιο απορριφθεί, τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει το «σκληρό» Brexit.

Σε συνέντευξη Τύπου της, η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε έτοιμη να ζητήσει «μία νέα, όσο το δυνατόν πιο σύντομη παράταση». Ακόμη, εξέφρασε την επιθυμία της να καταλήξει σε ένα νέο σχέδιο με τη βοήθεια του Κόρμπιν, το οποίο θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο πριν την 10η Απριλίου, όταν θα λάβει χώρα η έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. για το Brexit.

Εάν δεν καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία με τον Κόρμπιν, θα δώσει μία σειρά από επιλογές στους βουλευτές της «για να αποφασιστεί ποιος θα είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσουν».

«Δεν θέλω να θέσω κανένα όριο»

Ο Κόρμπιν αναγνώρισε πως η πρωτοβουλία της Μέι για συνομιλίες αποτελεί «ένα βήμα» προς την επίλυση του αδιεξόδου και χαρακτήρισε ευθύνη του την συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις με την πρωθυπουργό.

Ερωτώμενος από το BBC αν είναι διατεθειμένος να συμβιβαστεί σε ορισμένα θέματα, απάντησε: «Έχω συναντηθεί με βουλευτές από όλα τα κόμματα τις τελευταίες εβδομάδες. Ναι, υπάρχει κάποιο κοινό έδαφος και υπάρχουν και μερικά σημεία στα οποία είναι δύσκολο να συμφωνήσουμε. Υπάρχουν, όμως, πολύ περισσότερα κοινά σημεία απ΄ότι διαφορές σχετικά με το είδος της κοινωνίας που θέλουμε να έχουμε».

Ο ίδιος επέμεινε πως θα συζητήσει με την πρωθυπουργό και διευκρίνισε πως δεν θέλει να θέσει «καμένα όριο, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ