ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Τουρκία 2019: Νέα καταμέτρηση των ψήφων σε 17 περιφέρειες της Κωνσταντινούπολης

Εκλογές Τουρκία 2019: Νέα καταμέτρηση των ψήφων σε 17 περιφέρειες της Κωνσταντινούπολης
AP Photo/Emrah Gurel

Το Ανώτερο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) της Τουρκίας αποφάσισε ότι θα γίνει νέα καταμέτρηση των ψήφων σε 17 περιφέρειες της Κωνσταντινούπολης, μετά τις ενστάσεις που υπήρξαν.

Οι άκυρες ψήφοι σε 16 περιφέρειες της Κωνσταντινούπολης και όλες οι ψήφοι σε μία περιφέρεια καταμετρώνται εκ νέου μετά τις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Τουρκία, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Τα αρχικά αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών της Κυριακής έδειξαν πως το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα κέρδισε με μικρή διαφορά τον έλεγχο των δύο μεγαλύτερων πόλεων της Τουρκίας, της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας.

Σημειώνεται πως η Κωνσταντινούπολη έχει 39 περιφέρειες.

Το κόμμα AKP του Ταγίπ Ερντογάν προσέφυγε κατά των εκλογικών αποτελεσμάτων σε όλες τις περιφέρειες των δύο πόλεων, υποστηρίζοντας πως τα αποτελέσματα επηρεάσθηκαν από άκυρες ψήφους και παρατυπίες κατά την ψηφοφορία.

«Ποιος οργάνωσε το πραξικόπημα στις κάλπες»

Φιλοκυβερνητικές εφημερίδες γράφουν ότι έγινε συνωμοσία κατά της Τουρκίας στις τοπικές εκλογές, με την Star να παραλληλίζει την εκλογική διαδικασία με την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και τις διαμαρτυρίες που είχαν ξεσπάσει σε πανεθνικό επίπεδο το 2013.

«Ποιος οργάνωσε το πραξικόπημα στις κάλπες», είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της Star. «Θέλανε να πάρουν τον έλεγχο της εθνικής βούλησης μέσω οργανωμένων μεθόδων κλοπής και νοθείας», προσθέτει.

Στο ίδιο πνεύμα ο εκδότης της Yeni Safak Ιμπραχίμ Καραγκιούλ γράφει για την εκλογική αυτή διαδικασία ότι επρόκειτο για ένα «πραξικόπημα μέσω εκλογών» και σημειώνει ότι σε αυτό εμπλέκονταν οι υποστηρικτές του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει στις ΗΠΑ και κατηγορείται από τις τουρκικές αρχές ως ο εγκέφαλος του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016.

Ο Καραγκιούλ προσθέτει ότι πρέπει να ξαναγίνουν οι εκλογές στην Κωνσταντινούπολη.

Ιμάμογλου: «Είμαι ο νικητής»

Ο υποψήφιος του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης στην Τουρκία για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου ζήτησε σήμερα από το Ανώτερο Εκλογικό Συμβούλιο να τον ανακηρύξει εκλεγμένο δήμαρχο της πόλης, μετά τις προσφυγές που κατέθεσε το AKP.

Σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, μετά την απόφαση που πήρε το Ανώτερο Εκλογικό Συμβούλιο σήμερα για νέα καταμέτρηση των ψήφων, ο Ιμάμογλου σημείωσε ότι μολονότι μπορεί να έγιναν κάποια ήσσονος σημασίας λάθη στην καταμέτρηση των ψήφων, το αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει.

Ο Τούρκος πρόεδρος επιδόθηκε σε έναν πολύ σκληρό προεκλογικό αγώνα τις εβδομάδες που προηγήθηκαν των τοπικών εκλογών της Κυριακής προκειμένου να κερδίσει το κόμμα του σε αυτές, με τις δημοσκοπήσεις να προβλέπουν αμφίρροπη μάχη στην Κωνσταντινούπολη, όπου υποψήφιός του ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ