ΚΟΣΜΟΣ

Ethiopian Airlines: Ενεργοποιήθηκε μόνο του το σύστημα που συνέβαλε στην πτώση του Boeing;

Ethiopian Airlines: Ενεργοποιήθηκε μόνο του το σύστημα που συνέβαλε στην πτώση του Boeing;
(AP Photo/Mulugeta Ayene)

Ένα νέο, ακραίο, σενάριο εξετάζουν οι ερευνητές στην πτήση της Ethiopian Airlines καθώς προσπαθούν να διακριβώσουν αν το σύστημα που συνέβαλε στην πτώση του Boeing 737 MAX 8 ενεργοποιήθηκε μόνο του, μετά την απενεργοποίησή του από τους πιλότους.

Πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters υποστήριξαν ότι το αυτόματο σύστημα αποτροπής απώλειας στήριξης ενεργοποιήθηκε τέσσερις φορές αφού το πλήρωμα αρχικά το έκλεισε λόγω των προβληματικών δεδομένων που λάμβανε από έναν αισθητήρα.

Σύμφωνα με μια από τις πηγές, αν και δεν είναι ξεκάθαρο εάν το πλήρωμα της Ethiopian Airlines επέλεξε να ενεργοποιήσει εκ νέου το επίμαχο σύστημα που «έσπρωχνε» προς τα κάτω τη «μύτη» του Boeing, μία από τις πιθανότητες που εξετάζουν είναι το λογισμικό να ξεκίνησε να λειτουργεί ξανά χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Οι πιλότοι της μοιραίας πτήσης, το οποίο συνετρίβη τον περασμένο μήνα κοντά στην Αντίς Αμπέμπα ακολούθησαν αρχικά τις οδηγίες που περιέχονταν σε εγχειρίδιο για να ανακτήσουν τον έλεγχο του επιβατικού αεροσκάφους μέσων αποστάσεων όταν ενεργοποιείται ένα αυτόματο σύστημα αποτροπής απώλειας στήριξης, προχωρώντας στην απενεργοποίησή του, αλλά αυτό δεν είχε πρακτικό αποτέλεσμα, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «The Wall Street Journal».

Η συντριβή του αεροσκάφους, στο οποίο επέβαιναν 157 άνθρωποι, οδήγησε στην καθήλωση του συνόλου του στόλου των 737 MAX σε όλο τον κόσμο.

Όπως αναφέρει η WSJ, το πρόβλημα εμφανίστηκε ενώ το αεροσκάφος είχε φτάσει σε υψόμετρο μόλις 137 μέτρων πάνω από την επιφάνεια του εδάφους. Ο συγκυβερνήτης ενημέρωσε τον πύργο, με σπαστή φωνή, ενώ ο βετεράνος πιλότος – που είχε 8.000 ώρες πτήσης στο ενεργητικό του – πάσχιζε να επαναφέρει το Boeing στην σωστή κλίση.

Η Boeing είχε διανείμει νέες οδηγίες προς τους πιλότους για την απενεργοποίηση του αυτόματου συστήματος αποτροπής απώλειας στήριξης μετά τη συντριβή αεροσκάφους του ίδιου τύπου, περίπου πέντε μήνες νωρίτερα.

Το δημοσίευμα της Wall Street Journal επικαλείται πηγές που δεν κατονομάζονται κι έχουν ενημερωθεί για τα μέχρι στιγμής ευρήματα με βάση την εξέταση των λεγόμενων «μαύρων κουτιών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ