ΚΟΣΜΟΣ

Οργή στη Ζιμπάμπουε: Δόθηκαν 140.000 ευρώ για… περούκες δικαστών

Οργή στη Ζιμπάμπουε: Δόθηκαν 140.000 ευρώ για… περούκες δικαστών
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Vincent Yu

Σάλος έχει προκληθεί στη Ζιμπάμπουε μετά την απόφαση των δικαστικών αρχών να παραγγείλουν δεκάδες περούκες για δικαστές, συνολικής αξίας περίπου 140.000 ευρώ.

Αυτοί που αντιδρούν σφοδρότερα για τις 64 περούκες είναι οι δικηγόροι, με το επιχείρημα πως μία τέτοια εμφάνιση των δικαστών παραπέμπει σε εποχές αποικιοκρατίας στη χώρα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της Guardian.

«Θύελλα» αντιδράσεων ξέσπασε και στα social media, όπου πολίτες αμφισβητούν τη χρησιμότητα μίας τέτοιας κίνησης, την ώρα που στη Ζιμπάμπουε τα δικαστήρια είναι υποστελεχωμένα, η οικονομία βρίσκεται σε κρίση, ενώ το 63% των πολιτών ζει κάτω από το όριο της φτώχιας, σύμφωνα με το World Food Programme.

«Αυτό που με εκπλήσσει είναι πως στη Ζιμπάμπουε λέμε συνεχώς πόσο αντίθετοι είμαστε με την αποικιοκρατία, ενώ στην πραγματικότητα ζούμε πιο αποικιοκρατικά από τους ίδιους τους αποικιοκράτες» αναφέρει δικηγόρος στην πρωτεύουσα Χαράρε.

Η χρήση περουκών έχει σταματήσει στη Νότια Αφρική, την Κένυα και σε πολλές άλλες χώρες της Κοινοπολιτείας.

Στη Βρετανία, οι δικαστές έχουν σταματήσει να φορούν περούκες όταν διεξάγονται δίκες για αστικές και οικογενειακές υποθέσεις, βάζοντας «τέλος» σε μια παράδοση αιώνων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ