ΚΟΣΜΟΣ

Λύθηκε το μυστήριο με τα όπλα του Πήλινου Στρατού της Κίνας

Λύθηκε το μυστήριο με τα όπλα του Πήλινου Στρατού της Κίνας
AP Photo

Εδώ και δεκαετίες η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να λύσει – ακόμη – ένα μυστήριο σχετικά με τον Πήλινο Στρατό της Κίνας. Πώς είναι δυνατόν τα μπρούτζινα όπλα που κρατούν οι στρατιώτες να διατηρούν τη λαμπερή όψη τους, παρότι ήταν θαμμένα για δύο χιλιετίες;

Διεθνής επιστημονική έρευνα δίνει την απάντηση στο μυστήριο, καταρρίπτοντας, παράλληλα, και την ενδιαφέρουσα υπόθεση πως οι αρχαίοι Κινέζοι τεχνίτες είχαν χρησιμοποιήσει μια προηγμένη μέθοδο συντήρησης με βάση το χρώμιο.

Η εξαιρετική εικόνα των όπλων, μεταξύ των οποίων υπάρχουν ξίφη, λόγχες και δόρατα, οφείλεται σε τυχαίους παράγοντες, όπως η υψηλή περιεκτικότητα του χαλκού σε κασσίτερο και η ευνοϊκή σύνθεση του εδάφους.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι ερευνητές μετά την εξέταση 464 όπλων, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters.

Οι επιστήμονες εντόπισαν χρώμιο στην επιφάνεια των όπλων, όπως αποδείχθηκε όμως, οι τεχνίτες είχαν χρησιμοποιήσει ένα βερνίκι πλούσιο στην χημική ουσία.

Ο εντοπισμός της στην επιφάνεια των όπλων είχε κάνει πολλούς να πιστέψουν πως οι Κινέζοι είχαν χρησιμοποιήσει μία εξελιγμένη τεχνική για να εμποδίσουν τη διάβρωση. Θεωρήθηκε επαναστατικό, καθώς αυτή η τεχνική ανακαλύφθηκε τον 20ο αιώνα.

Ο Marcos Martinón-Torres, μέλος της επιστημονικής ομάδας, εξήγησε πως είχαν βάψει τα αγάλματα με βερνίκι πριν τα βάψουν με μπογιές. «Θεωρούμε πως είχαν βάψει με βερνίκι και κομμάτια που έχουν διαβρωθεί», είπε.

«Ουσιαστικά, δείξαμε πως τα όπλα του Πήλινου Στρατού είναι σε πολύ καλή κατάσταση, αλλά δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως αυτό έχει να κάνει με κάτι παραπάνω από την τύχη», σημείωσε ο ίδιος και τόνισε πως το χρώμιο δεν βοήθησε στο να διατηρηθούν οι στρατιώτες σε καλή κατάσταση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ