ΚΟΣΜΟΣ

Ethiopian Airlines: «Ανέβα» φώναζε απεγνωσμένα ο πιλότος ενώ το Boeing «βουτούσε» στο έδαφος

Ethiopian Airlines: «Ανέβα» φώναζε απεγνωσμένα ο πιλότος ενώ το Boeing «βουτούσε» στο έδαφος
AP Photo/Mulugeta Ayene

Οι πιλότοι της πτήσης της Ethiopian Airlines, η οποία συνετρίβη στις 10 Μαρτίου οδηγώντας στο θάνατο 157 ανθρώπους, εκτέλεσαν επανειλημμένως τις διαδικασίες που περιέχονται στις οδηγίες της Boeing, αλλά δεν κατόρθωσαν να ανακτήσουν τον έλεγχο του αεροσκάφους.

Μάλιστα, σύμφωνα με το πόρισμα, ο κυβερνήτης του Boeing 737 MAX φώναζε απελπισμένος τρεις φορές «ανέβα» στο αεροσκάφος, ενώ αυτό συνέχιζε τη βουτιά θανάτου.

«Οι αεροπορικές αρχές θα πρέπει να επαληθεύσουν ότι η επανεξέταση του συστήματος διαχείρισης πτήσης του αεροσκάφους έγινε σωστά από τον κατασκευαστή πριν ο στόλος των Boeing 737 MAX, που είναι καθηλωμένος στο έδαφος σε ολόκληρο τον κόσμο μετά το δυστύχημα, λάβει άδεια για να ξαναπετάξει», είπε η υπουργός Μεταφορών της Αιθιοπίας.

Η Νταγκμαβίτ Μότζες δεν αναφέρθηκε ειδικά στο σύστημα σταθεροποίησης του αεροσκάφους (MCAS), για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι ευθύνεται για το δυστύχημα, αλλά αναφέρθηκε σε μία επαναλαμβανόμενη κατακόρυφη καθοδική κίνηση του αεροσκάφους.

Το MCAS ("Maneuvering Characteristics Augmentation System"), έχει σχεδιασθεί ειδικά για το 737 MAX, για την διόρθωση μία ανωμαλίας της αεροδυναμικής που συνδέεται με τα αυξημένο βάρος των κινητήρων.

Σε ειδοποίηση που απηύθυνε προς τα πληρώματα στις 6 Νοεμβρίου, η Boeing εξηγούσε ότι ένα σφάλμα του αισθητήρα που μετρά τη γωνία προσβολής (AOA, αισθητήρας γωνίας προσβολής) μπορεί να οδηγήσει το σύστημα MCAS να φέρει το αεροπλάνο ξαφνικά σε πορεία «με την μύτη προς το έδαφος».

Για την διόρθωση του σφάλματος, συνιστούσε στους πιλότους να απενεργοποιήσουν τον μηχανισμό «αποσυνδέοντας τα ηλεκτρικά συστήματα εξισορρόπησης» του αεροσκάφους και αυτό, «μέχρι το τέλος της πτήσης».

Ο επικεφαλής της Ethiopian Airlines Τίβολντ ΓκεμπρεΜαριάμ δήλωσε σε ανακοίνωσή του «πολύ υπερήφανος για τους πιλότους μας , που ακολούθησαν τις συνιστώμενες επείγουσες διαδικασίες και για το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού σε μία τόσο δύσκολη περίσταση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ