ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωεκλογές 2019: Λεπέν και Σαλβίνι ενώνουν τις δυνάμεις τους

Ευρωεκλογές 2019: Λεπέν και Σαλβίνι ενώνουν τις δυνάμεις τους
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Antonio Calanni

Κοινή συνάντηση στα μέσα Μαΐου στην Ιταλία θα έχουν η επικεφαλής της ακροδεξιάς στη Γαλλία, Μαρίν Λεπέν και ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, ενόψει των ευρωεκλογών, όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή από τον Εθνικό Συναγερμό, το κόμμα της Λεπέν.

Τις τελευταίες ημέρες ο ιταλικός Τύπος έκανε λόγο για την 18η Μαΐου ως πιθανή ημερομηνία της συνάντησης στο Μιλάνο, προπύργιο του Σαλβίνι, του επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά.

Η πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού και ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκαν στο Παρίσι, όπου βρίσκεται ο Σαλβίνι για να παραστεί στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της G7, η οποία πραγματοποιείται από χθες Πέμπτη και σήμερα.

«Οι επικεφαλής εξετάζουν μια κοινή εκδήλωση για να ολοκληρώσουν την προεκλογική εκστρατεία και να ανακοινώσουν “την αρχή μιας νέας Ευρώπης”», επεσήμανε από την πλευρά του το γραφείο Τύπου του Σαλβίνι.

Στη διάρκεια της συνάντησής του με τη Λεπέν, την οποία ο Σαλβίνι χαρακτήρισε «θερμή», οι δύο πολιτικοί συζήτησαν «για την πολιτική κατάσταση, τα σενάρια και τις ευρωπαϊκές εκλογές», αλλά και για τα «κεντρικά θέματα της εκστρατείας που θα είναι η εργασία, η οικογένεια και η προστασία του περιβάλλοντος», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Επίσης «δεσμεύθηκαν να ενισχύσουν τις νέες διεθνείς συμμαχίες για να επεκτείνουν την οικογένεια αυτών που επιθυμούν να αλλάξουν τις Βρυξέλλες», τονίζεται στην ανακοίνωση, δηλαδή να διευρύνουν την πολιτική ομάδα του ευρωκοινοβουλίου Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (ENL), στην οποία ανήκουν ο Εθνικός Συναγερμός και η Λέγκα μαζί με το αυστριακό Κόμμα των Ελευθέρων (FPO).

Ο Σαλβίνι αναμένεται να απευθύνει πρόσκληση τη Δευτέρα από το Μιλάνο προς άλλα εθνικιστικά κόμματα, ανάμεσά τους και το ακροδεξιό AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) με στόχο να διευρύνει την πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Σε φόρμα και έτοιμοι να κερδίσουμε τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου με τον Ματέο Σαλβίνι», έγραψε στο Twitter η Λεπέν.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ