ΚΟΣΜΟΣ

Επιδεινώνεται η υγεία του Μπαντάουι

Επιδεινώνεται η υγεία του Μπαντάουι
Wikipedia

Επιδεινώνεται η κατάσταση της υγείας του Σαουδάραβα μπλόγκερ Ράιφ Μπαντάουι, ο οποίος είναι φυλακισμένος και καταδικασμένος σε μαστίγωση στη χώρα του για "προσβολή του Ισλάμ".

Όπως δήλωσε η σύζυγός του Μπαντάουι, Ενσάφ Χαϊντάρ (η οποία ζει ως πρόσφυγας στον Καναδά με τα τρία τους παιδιά), υποφέρει από λιποθυμικά επεισόδια εξαιτίας της απεργίας πείνας που έχει ξεκινήσει.

Η Χαϊντάρ δήλωσε τηλεφωνικά πως ελπίζει ο άνδρας της να τερματίσει την απεργία πείνας που ξεκίνησε πριν από 20 μέρες, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την μεταφορά του σε διαφορετική φυλακή στην Σαουδική Αραβία. Τόνισε πως η μεταφορά του συζύγου της για σε διαφορετική φυλακή, που συνέβη ακριβώς μετά, ήταν απρογραμμάτιστη και οδήγησε τον Μπαντάουι να ξεκινήσει απεργία πείνας.

"Η κυβέρνηση του Καναδά παραμένει εξαιρετικά ανήσυχη για την κατάσταση του Μπαντάουι και θα συνεχίσουμε να ζητάμε την επίδειξη επιείκειας σε αυτή την υπόθεση", δήλωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ράσχνα Μίσχρα. Το Πρακτορείο Ειδήσεων Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να εξακριβώσει την κατάσταση της υγείας του Μπαντάουι, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο, αξιωματούχοι της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στην Οτάβα δεν ήταν διαθέσιμοι για κάποιο σχόλιο.

Ο Μπαντάουι, ο διαχειριστής του "Φιλελεύθερου Σαουδαραβικού Δικτύου", συνελήφθη το 2012 και στα τέλη του 2014 καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη και 50 μαστιγώσεις κάθε εβδομάδα για 20 εβδομάδες με την κατηγορία της "προσβολής του Ισλάμ". Η εκτέλεση της ποινής του ξεκίνησε στις 9 Ιανουαρίου 2015, όταν δέχτηκε τα 50 πρώτα χτυπήματα, όμως οι επόμενες προγραμματισμένες μαστιγώσεις (κάθε Παρασκευή) αναβλήθηκαν για ιατρικούς λόγους. Η περίπτωσή του έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών σε όλον τον κόσμο, με τον ΟΗΕ να καταγγέλει την ποινή ως "σκληρή και απάνθρωπη".

Η Χαϊντάρ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η οποία παρέλαβε στις 16 Δεκεμβρίου εκ μέρους του συζύγου της το Βραβείο Ζαχάροφ για την ελευθερία της έκφρασης που απονέμεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είχε εκφράσει την αισιοδοξία της έπειτα από την δήλωση του γραμματέα Εξωτερικών Υποθέσεων της Ελβετίας, που δήλωσε τον Νοέμβριο, ότι ο Μπαντάουι θα λάμβανε βασιλική χάρη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ