ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Τρομοκρατική οργάνωση και ο αμερικανικός στρατός!

Ιράν: Τρομοκρατική οργάνωση και ο αμερικανικός στρατός!
AP

Το Ιράν ενδέχεται να συμπεριλάβει τον αμερικανικό στρατό στον κατάλογό του με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, αν οι ΗΠΑ χαρακτηρίσουν τους Φρουρούς της Επανάστασης «τρομοκρατική οργάνωση», όπως απείλησαν νωρίτερα, προειδοποίησε ο Ιρανός βουλευτής.

Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να χαρακτηρίσουν τους Φρουρούς της Επανάστασης, τον ιρανικό στρατό, τρομοκρατική οργάνωση, σύμφωνα με τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν στο Reuters, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει επισήμως τρομοκρατική οργάνωση το στρατό μιας άλλης χώρας.

«Αν οι Φρουροί της Επανάστασης περιληφθούν στον κατάλογο των ΗΠΑ με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, θα περιλάβουμε το στρατό της χώρας στον μαύρο κατάλογο των τρομοκρατών δίπλα στο Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους)», προειδοποίησε μέσω Twitter ο επικεφαλής της επιτροπής εθνικής ασφάλειας του ιρανικού κοινοβουλίου Χεσματολάχ Φαλαχατπισέχ.

Σύμφωνα πάντως με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, τους οποίους επικαλείται και η εφημερίδα Wall Street Journal, η απόφαση ενδέχεται να ανακοινωθεί τη Δευτέρα. Ωστόσο επικριτές της προειδοποιούν ότι ίσως ωθήσει μη φιλικές προς τις ΗΠΑ κυβερνήσεις στο εξωτερικό να προχωρήσουν σε αντίστοιχες ενέργειες.

Το Πεντάγωνο έχει αρνηθεί να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές, παραπέμποντας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο, όπως και ο Λευκός Οίκος, επίσης αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο.

Οι Φρουροί της Επανάστασης είναι ένας στρατός που ιδρύθηκε το 1979 με στόχο να προστατεύσει την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράν από τις εσωτερικές και εξωτερικές απειλές. Το πολιτικό και οικονομικό τους βάρος στο Ιράν είναι σημαντικό. Η επίλεκτη ομάδα τους, η Δύναμη αλ Κοντς, ασχολείται με τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό και στηρίζει τις συμμαχικές δυνάμεις του Ιράν.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη περιλάβει στο «μαύρο» κατάλογο δεκάδες οντότητες και πρόσωπα που συνδέονται με τους Φρουρούς της Επανάστασης, αλλά όχι το στρατό στο σύνολό του.

Το 2007 το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών είχε ξεχωρίσει τη Δύναμη αλ Κοντς «εξαιτίας της στήριξής της στην τρομοκρατία» και την είχε χαρακτηρίσει «βασικό βραχίονα του Ιράν για την εφαρμογή της πολιτικής του υπέρ τρομοκρατικών και αντάρτικων οργανώσεων».

Η Ουάσινγκτον επέβαλε το 2018 σημαντικές οικονομικές κυρώσεις εναντίον των Φρουρών της Επανάστασης. Εφόσον ωστόσο οι Φρουροί της Επανάστασης χαρακτηριστούν «τρομοκρατική οργάνωση», οι ΗΠΑ θα μπορούν να επιβάλουν κυρώσεις σε όποιον Αμερικανό πολίτη ή εταιρεία έχουν σχέσεις μαζί τους.

Παρ΄ όλα αυτά σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ο αμερικανικός στρατός και η CIA έχουν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του μέτρου αυτού, το οποίο έχει μεγάλο συμβολισμό για την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει αναγάγει το Ιράν στο μαύρο του πρόβατο. Μάλιστα η σχετική ανακοίνωση πρόκειται να γίνει λίγο πριν την πρώτη επέτειο από την απόσυρση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την επιβολή εκ νέου οικονομικών κυρώσεων εναντίον της χώρας.

Από την πλευρά του το Ιράν έχει προειδοποιήσει ότι θα δώσει «συντριπτική» απάντηση στην περίπτωση που οι ΗΠΑ εφαρμόσουν την απειλή τους.

Ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης Μοχαμάντ Αλί Τζαφαρί είχε προειδοποιήσει το 2017 ότι αν ο Τραμπ χαρακτηρίσει τον ιρανικό στρατό «τρομοκρατική οργάνωση», τότε «οι Φρουροί της Επανάστασης θα αντιμετωπίζουν τον αμερικανικό στρατό όπως το Ισλαμικό Κράτος, παντού σε όλο τον κόσμο».

Τέτοιου είδους απειλές είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές για τις αμερικανικές δυνάμεις που είναι αναπτυγμένες σε χώρες όπως το Ιράκ, όπου σιιτικές πολιτοφυλακές που συνδέονται με το Ιράν βρίσκονται κοντά στα αμερικανικά στρατεύματα.

Η πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και μία από τους επικεφαλής διαπραγματευτές στη συμφωνία του 2015 με το Ιράν, η Γουέντι Σέρμαν, τόνισε ότι ανησυχεί για τις επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια απόφαση στις αμερικανικές δυνάμεις.

«Είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς γιατί είναι προς το συμφέρον μας, αν ο πρόεδρος δεν αναζητεί μια αφορμή για σύγκρουση», σχολίασε η Σέρμαν. «Στους Φρουρούς της Επανάστασης έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις και αυτή η κλιμάκωση θέτει απολύτως σε κίνδυνο τα στρατεύματά μας στην περιοχή», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ