ΚΟΣΜΟΣ

«Πρεμιέρα» για το νέο - κολοσσιαίο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης - Ο άθλος της μετακόμισης

«Πρεμιέρα» για το νέο - κολοσσιαίο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης - Ο άθλος της μετακόμισης
AP Photo/Lefteris Pitarakis

«Αυτό δεν είναι απλώς ένα αεροδρόμιο. Είναι ένα μνημείο θριάμβου»: Κάπως έτσι περιγράφουν οι αφίσες στους τερματικούς σταθμούς το νέο κολοσσιαίο αερολιμένα της Κωνσταντινούπολης. 

Και δεν είναι μόνο οι εγκαταστάσεις, ένας αρχιτεκτονικός και κατασκευαστικός άθλος, που θα φιλοξενήσει το νέο αεροδρόμιο. Ήταν και η διαδικασία μεταφοράς της πελώριας εγκατάστασης που έγινε μέσα σε μόλις 45 ώρες που οι τουρκικές αρχές χαρακτήρισαν «πρωτοφανή σε όγκο και ταχύτητα».

Σε λιγότερο από δύο 24ωρα, μία «στρατιά» εργαζομένων κλήθηκαν να μεταφέρουν πάνω από 10.000 αντικείμενα βάρους άνω των 47.300 τόνων, από αεροσκάφη και ελκυστήρες αεροπλάνων έως εύθραυστους αισθητήρες ασφαλείας, στις νέες, δαιδαλώδεις εγκαταστάσεις, 30 χιλιόμετρα βορείως του Ατατούρκ, στη Μαύρη Θάλασσα.

Η τελευταία πτήση

Στην πρώτη φάση λειτουργίας του, στο νέο αεροδρόμιο, κόστους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα διακινούνται περί τα 90 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, με στόχο σταδιακά τα 200 εκατομμύρια.

Ιστορική χαρακτήρισε ο υπουργός Μεταφορών, Μεχμέτ Τουρχάν την τελευταία πτήση από το Ατατούρκ με προορισμό τη Σιγκαπούρη: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας αποχαιρετήσω ως τους τελευταίους επιβάτες εμπορικής πτήσης από το αεροδρόμιο Ατατούρκ», είπε ο ίδιος λίγες στιγμές πριν την απογείωση του αεροσκάφους, στις 2.44 το πρωί, προσθέτοντας: «Κατά την επιστροφή σας θα προσγειωθείτε στο νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ένα μνημείο θριάμβου, το μεγαλύτερο του κόσμου».

Υψηλό διακύβευμα

Το τελευταίο αυτό κολοσσιαίο έργο είναι μεταξύ των μεγα – επενδύσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος στα 16 χρόνια εξουσίας του και σε μία προσπάθεια μεταμόρφωσης και ανάδειξης του σύγχρονου προσώπου της χώρας, επένδυσε σε κολοσσιαία έργα υποδομής εκατομμυρίων δολλαρίων – από αυτοκινητοδρόμους και τζαμιά έως λιμάνια και γέφυρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ