ΚΟΣΜΟΣ

Το AKP θα ζητήσει νέα καταμέτρηση όλων των ψήφων στην Κωνσταντινούπολη

Το AKP θα ζητήσει νέα καταμέτρηση όλων των ψήφων στην Κωνσταντινούπολη
AP Photo/Emrah Gurel

Το κόμμα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ζητήσει νέα καταμέτρηση όλων των ψήφων στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη Κυριακή και το προσωρινό αποτέλεσμα των οποίων δείχνει πως το κόμμα χάνει την πόλη αυτή.

Ο αντιπρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Αλί Ιχσάν Γιαβούζ, δήλωσε πως χθες Σάββατο κατατέθηκε αίτημα στην Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή (YSK) για νέα καταμέτρηση των ψήφων σε μία από τις 39 περιφέρειες της Κωνσταντινούπολης.

«Σήμερα, θα ζητήσουμε από την YSK, μέσω του επαρχιακού παραρτήματός της, νέα καταμέτρηση όλων των ψήφων στο σύνολο των (υπόλοιπων) περιφερειών, στις 38 περιφέρειες», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα, ο πρόεδρος Ερντογάν υπέστη μια χωρίς προηγούμενο οπισθοχώρηση στις δημοτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής: η αντιπολίτευση κέρδισε στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας τις οποίες το AKP και οι ισλαμιστές προκάτοχοί του είχαν υπό τον έλεγχό τους εδώ και 25 χρόνια.

Όμως καταγγέλλοντας «κατάφωρες παρατυπίες» στη διάρκεια της ψηφοφορίας, το AKP είχε καταθέσει στις αρχή της εβδομάδας μια πρώτη προσφυγή ζητώντας νέα μερική καταμέτρηση, κυρίως των ψηφοδελτίων που προσμετρήθηκαν στα άκυρα.

Νέα μερική καταμέτρηση διεξάγεται επίσης στην Άγκυρα, όπου ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Μανσούρ Γιαβάς, προηγείται καθαρά σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα.

Ο Γιαβούζ δήλωσε πως μετά τη νέα καταμέτρηση του 70% περίπου των άκυρων ψηφοδελτίων, η διαφορά που χωρίζει τον υποψήφιο του AKP από τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης στην Κωνσταντινούπολη μειώθηκε σε λιγότερες από 16.500 ψήφους, έναντι τουλάχιστον 25.000 κατά την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ