ΚΟΣΜΟΣ

Ακάρ: Η Τουρκία θα αμυνθεί ακόμα και αν πάνε να της πάρουν ένα βότσαλο

Ακάρ: Η Τουρκία θα αμυνθεί ακόμα και αν πάνε να της πάρουν ένα βότσαλο
AP Photo/Burhan Ozbilici

«Η χώρα μας θα αμυνθεί ακόμα και αν πάνε να της πάρουν ένα βότσαλο, είμαστε έτοιμοι να σπάσουμε κεφάλια», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σε τελετή αποφοίτησης 43 νέων πιλότων της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

Σε ομιλία που πραγματοποίησε κατά την διάρκεια της τελετής ο Ακάρ ανέφερε ότι η Τουρκία θα απαντήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια στις θάλασσες.

Ο ίδιος επεσήμανε πως η χώρα του σέβεται την εδαφική ακεραιότητα των γειτονικών χωρών αλλά δήλωσε με έμφαση πως η χώρα του θα αμυνθεί αν χρειαστεί.

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, αναφέρθηκε εκ νέου στην αποκαλούμενη Γαλάζια Πατρίδα, προειδοποιώντας τις γείτονες χώρες να αποφεύγουν προκλήσεις, γιατί διαφορετικά η Τουρκία θα απαντήσει.

«Κανένας να μη σηκωθεί να δοκιμάσει την αποφασιστικότητά μας στην προάσπιση των δικαιωμάτων και του δικαίου μας που απορρέει από τις διεθνείς και διμερείς συμφωνίες και την ιστορία. Σε αυτό το θέμα είμαστε απολύτως αποφασισμένοι, έχουμε δείξει την αποφασιστικότητά μας και κανένας να μην αμφιβάλλει ότι δεν θα κάνουμε -παρά την καλή μας πρόθεση- ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και το δίκαιό μας ή ότι δεν θα απαντήσουμε», σημείωσε.

Ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε, ακόμη, ότι η Τουρκία είναι υπέρ του διαλόγου σε κάθε επίπεδο και διενεργεί συνομιλίες και επαφές με τους γείτονές της, ωστόσο, παράλληλα, είναι έτοιμη να δώσει και την απαραίτητη απάντηση σε περίπτωση πρόκλησης.

«Εμείς είμαστε υπέρ του διαλόγου. Εμείς είμαστε υπέρ του διαλόγου σε κάθε επίπεδο. Αυτή τη στιγμή συνεχίζονται σε διάφορα επίπεδα οι επαφές μας. Και τις επόμενες ημέρες αναμένουμε να ξεκινήσουν οι συνομιλίες ανάμεσα στις επιτροπές. Ελπίζουμε και επιθυμούμε σε αυτές τις συνομιλίες να επιδείξουμε προσπάθεια επίλυσης όλων των προβλημάτων με ειρηνικό τρόπο και μέθοδο και μακάρι να τα λύσουμε. Αυτή είναι η επιθυμία μας. Αλλά κανένας να μην συμπεριφερθεί εγωιστικά ή οπορτουνιστικά απέναντι στην καλή μας πρόθεση, στην προσπάθειά μας για ειρήνη και ειρηνική επίλυση των προβλημάτων μας.

Κανείς να μην τρέχει πίσω από προβοκάτσιες ή προκλήσεις. Θέλω όλοι να γνωρίζουν ότι σε οποιαδήποτε κίνηση γίνει, εμείς δεν θα την αφήσουμε χωρίς απάντηση. Για την ειρήνη και για τις σχέσεις καλής γειτονίας είναι πολύ σημαντικό να το γνωρίζουν όλοι αυτό το στοιχείο. Εμείς δίνουμε σημασία και αναμένουμε όλες οι πλευρές να δώσουν σημασία σε αυτό το θέμα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ