ΚΟΣΜΟΣ

Νέα Ζηλανδία: Ψηφίστηκαν οι αλλαγές στο νόμο για τα όπλα μετά την πολύνεκρη επίθεση στο Κράιστσερτς

Νέα Ζηλανδία: Ψηφίστηκαν οι αλλαγές στο νόμο για τα όπλα μετά την πολύνεκρη επίθεση στο Κράιστσερτς
AP Photo/Mark Baker

Το κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας ενέκρινε -με εξαίρεση μόνο ένα μέλος του- τις αλλαγές στο νόμο για τα όπλα, τις οποίες προώθησε η κυβέρνηση της Τζασίντα Άρντερν, λιγότερο από έναν μήνα μετά την πολύνεκρη επίθεση σε δύο τεμένη της πόλης Κράιστσερτς με 50 νεκρούς.

Η αναθεώρηση του νόμου για τα όπλα, η οποία υιοθετήθηκε την Τετάρτη με 119 ψήφους υπέρ έναντι ενός κατά στην τελευταία ψηφοφορία που προβλεπόταν να γίνει στο κοινοβούλιο, θα πρέπει τώρα να λάβει την έγκριση της γενικής κυβερνήτριας για να τεθεί σε ισχύ.

Ο νέος νόμος προβλέπει κυρίως την απαγόρευση των ημιαυτόματων όπλων στρατιωτικού τύπου.

Λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την επίθεση, η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν ανακοίνωσε την απαγόρευση των πωλήσεων τουφεκιών εφόδου και ημιαυτόματων τουφεκιών.

Για να τεθεί σε ισχύ ο σχετικός νόμος κανονικά απαιτούνται μήνες, αλλά η Άρντερν έκρινε ότι το θέμα επείγει τόσο πολύ που θα πρέπει να έχει ψηφιστεί έως τις 11 Απριλίου.

Κι άλλα μέτρα θα ληφθούν πριν από το τέλος της χρονιάς, μεταξύ των οποίων, ενδεχομένως να είναι και η δημιουργία ενός μητρώου όπλων, η ενίσχυση των ελέγχων πριν από την παράδοση των αδειών οπλοφορίας όπως και η θέσπιση αυστηρότερων όρων για τις αποθήκες όπλων.

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας υπολογίζει σε 13.500 τα ημιαυτόματα όπλα στρατιωτικού τύπου που έχουν στην κατοχή τους πολίτες, σε μια χώρα όπου τα όπλα που υπάρχουν υπολογίζονται εν γένει σε 1,5 εκατομμύριο.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι προτίθεται να σκληρύνει την νομοθεσία που αφορά την υποκίνηση του μίσους.

Μετά τη φονική επίθεση στα δύο τεμένη του Κράιστσερτς στις 15 Μαρτίου, οι νεοζηλανδικές Αρχές απήγγειλαν κατηγορίες για 50 ανθρωποκτονίες από πρόθεση στον 28χρονο Αυστραλό υπήκοο Μπρέντον Τάραντ, ο οποίος θεωρείται οπαδός της θεωρίας περί «ανωτερότητας» της λευκής φυλής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ