Έντονες αντιδράσεις στο Ιράκ για την εκτέλεση του αλ Νιμρ
Το Ιράκ προστέθηκε στις χώρες που καταδίκασαν την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να εκτελέσει τον σιίτη θρησκευτικό ηγέτη Νιμρ Μπάκερ αλ-Νιμρ.
Θρησκευτικοί ηγέτες και πολιτικά στελέχη κάλεσαν τον Ιρακινό πρωθυπουργό Χαϊντέρ αλ Αμπάντι να διακόψει τις σχέσεις με το Ριάντ και να εγκαταλείψει τις πρόσφατες προσπάθειες με στόχο την επαναπροσέγγιση των δύο χωρών, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δε, καταδίκασε την εκτέλεση που σημειώθηκε μόλις μία εβδομάδα μετά την επαναλειτουργία της πρεσβείας της Σ. Αραβίας στη χώρα, έπειτα από 25 ολόκληρα χρόνια.
Η εκτέλεση του Νιμρ αλ-Νιμρ το Σάββατο οδήγησε σε παροτρύνσεις να παραμείνει κλειστή η πρεσβεία, ενώ ο Αμπάντι προειδοποίησε ότι η κίνηση αυτή θα έχει συνέπειες στην ασφάλεια της περιοχής.
«Καλώ την κυβέρνηση να αποφύγει να ανοίξει την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας», δήλωσε ο εξέχων σιίτης κληρικός Μοκτάντα αλ Σαντρ του Ιράκ με ανακοίνωση του, καλώντας σε διαδηλώσεις στη χώρα και σε όλες τις χώρες του Κόλπου για να καταδικασθεί η εκτέλεση.
Η ένοπλη οργάνωση Ασάιμπ Αχλ Αλ Χακ, που θεωρείται ότι υποστηρίζεται από το Ιράν, κατηγόρησε τη Σαουδική Αραβία ότι επιζητεί να τροφοδοτήσει τη διαμάχη σουνιτών–σιιτών. «Ποιος είναι ο λόγος να υπάρχει η σαουδαραβική πρεσβεία στο Ιράκ»; ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωση της.
Επτά εκατομμύρια καρκίνοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ
10:24
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σύμη λόγω λειψυδρίας - Αίτημα και από την Αστυπάλαια
10:12
ΗΠΑ: Αγωνία για τη μητέρα δημοσιογράφου του NBC - Εξετάζουν το σενάριο της απαγωγής
10:03
Τροχαίο δυστύχημα στη Θηβών - Χαλκίδας μετά από σφοδρή σύγκρουση οχημάτων: Νεκρός ένας 57χρονος
09:56