ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: «Άθλια υποταγή» της Μέι η συμφωνία για παράταση – Ζητούν ξανά την παραίτησή της

Brexit: «Άθλια υποταγή» της Μέι η συμφωνία για παράταση – Ζητούν ξανά την παραίτησή της
AP Photo/Francisco Seco

Αποφασισμένη να το πάει μέχρι τέλους, χωρίς όμως αυτό να... προσδιορίζεται, είναι η Τερέζα Μέι. Η εξάμηνη παράταση που έλαβε ήδη ερμηνεύθηκε ως «άθλια υποταγή» από τους ακραίους υπέρμαχους του Brexit με τον  Μπιλ Κας να διερωτάται «πότε θα παραιτηθεί». «Νομίζω ότι γνωρίζετε την απάντηση» σχολίασε η Βρετανίδα πρωθυπουργός κλείνοντας τη συζήτηση.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο το Brexit θολώνει. Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τουσκ μιλώντας στο πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων δήλωσε πως «ίσως μπορούμε να αποφύγουμε την έξοδο της Βρετανίας. Αυτό είναι το δικό μου κρυφό όνειρο».

Την απόφαση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής υπεραμύνθηκε η Βρετανίδα πρωθυπουργός για να επιδιώξει ένα συμβιβαστικό σχέδιο εξόδου με το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα.

Η Μέι ελπίζει ότι η αντιπολίτευση θα βοηθήσει να περάσει η τρις απορριφθείσα από το κοινοβούλιο συμφωνία εξόδου.

«Αυτός δεν είναι ο συνήθης τρόπος στη βρετανική πολιτική ... Η επίτευξη μιας συμφωνίας δεν θα είναι εύκολη, επειδή για να είναι επιτυχής θα απαιτήσει συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές», δήλωσε η Μέι στο κοινοβούλιο.

Όμως η δήλωσή της σχετικά με την απόφαση να καθυστερήσει την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ για δεύτερη φορά προκάλεσε οργισμένη αντίδραση από σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές του Brexit. Ένας από τους κορυφαίους εξ αυτών, ο Μπιλ Κας, έκανε λόγο για «άθλια υποταγή».

«Αποδέχεται επίσης ότι η Συμφωνία Αποχώρησης υπονομεύει τη δημοκρατία μας, τη συνταγματική βάση της Βόρειας Ιρλανδίας, το δικαίωμά μας να κυβερνιόμαστε μόνοι μας, τον έλεγχο επί των νόμων μας και υπονομεύει το εθνικό συμφέρον μας; Άραγε θα παραιτηθεί;», δήλωσε.

Η Μέι απάντησε κοφτά: «Πιστεύω ότι ξέρετε την απάντηση σ' αυτό»...

Η πρωθυπουργός δήλωσε επίσης πως δεν υπάρχει τίποτε πιο επείγον και ζωτικής σημασίας από την πραγματοποίηση του Brexit και υπογράμμισε πως η Βρετανία μπορεί να αποχωρήσει πριν από τις 31 Οκτωβρίου και να αποφύγει να συμμετάσχει στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αν οι βουλευτές εγκρίνουν τη συμφωνία της μέχρι τις 22 Μαΐου.

Την ίδια ώρα όμως η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε πως οι συνομιλίες με το κόμμα των Εργατικών δεν θα συνεχιστούν «απλά και μόνο για να γίνονται», εάν οι δύο πλευρές δεν μπορέσουν να καταλήξουν σε μία συμφωνία.

Αξιωματούχοι του Εργατικού κόμματος συναντώνται με τον υπεύθυνο του πολιτικού γραφείου της πρωθυπουργού, Γκέβιν Μπάργουελ, και οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν την Παρασκευή σε επίπεδο υπουργών και των ομολόγων τους στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι, ενημέρωσε ότι στόχος είναι να βρεθεί μία συμφωνία, έτσι ώστε η Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ πριν τις 30 Ιουνίου - ημερομηνία την οποία η πρωθυπουργός είχε θέσει ως όριο για μία παράταση.

«Εάν δουλέψουμε με έναν ρυθμό, το κοινοβούλιο μπορεί να ενωθεί, μπορούμε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία, να την επικυρώσουμε και να βγούμε πριν χρειαστεί να κάνουμε τις ευρωεκλογές. Υπάρχει μία ευκαιρία εδώ και πρέπει να μην τη χάσουμε» είπε και πρόσθεσε: «Δεν θα συνεχίσουμε να συνομιλούμε μόνο και μόνο για να το κάνουμε. Αλλά πιστεύουμε ότι η συζήτηση και ο διάλογος που έχουμε είναι πολύτιμα και θέλουμε να το δούμε να συνεχίζεται και πιστεύουμε ότι κάνουμε πρόοδο».

Όπως είπε, εάν αυτή η προσπάθεια δεν ευοδώσει, θα βρεθεί τρόπος να εκφράσει το κοινοβούλιο τις προτιμήσεις του πάνω σε επιλογές, αλλά όποια και να είναι η επιλογή, θα πρέπει να εγκριθεί το νομοσχέδιο που σχετίζεται με την συμφωνία αποχώρησης.

Στη διάρκεια των μέχρι στιγμής συνομιλιών συζητήθηκε - χωρίς να συμφωνηθεί - να δρομολογηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο, σε μία προσπάθεια να παρακαμφθεί μία ακόμη κρίσιμη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για την συμφωνία αποχώρησης. Πάνω στο νομοσχέδιο, οι βουλευτές θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις τροπολογίες τους για να υπάρξει μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, υπάρχει η επιθυμία για μία συμφωνία με τους Εργατικούς, γύρω από το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει μία διαδικασία εξεύρεσης κοινοβουλευτικής συναίνεσης.

Εν τω μεταξύ, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε την εξάμηνη αναβολή που δόθηκε στο Λονδίνο προκειμένου να οργανώσει το Brexit, υπογραμμίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι το γεγονός αυτό παρατείνει την αβεβαιότητα όσον αφορά μια ενδεχόμενη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

«Στα θετικά, αυτό βάζει τέλος στον κίνδυνο ενός Brexit χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου, που ήταν μία από τις επιλογές», σχολίασε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την ευκαιρία της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σύμφωνα με τη Λαγκάρντ, θα δοθεί με αυτόν τον τρόπο περισσότερος χρόνος στις εμπλεκόμενες πλευρές στη Βρετανία προκειμένου να καταλήξουν σε ομόφωνη απόφαση αλλά και στους οικονομικούς παράγοντες «για να προετοιμαστούν καλύτερα για όλα τα ενδεχόμενα».

Η Συμφωνία Αποχώρησης, στην οποία κατέληξε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες τον περασμένο Νοέμβριο έχει ήδη απορριφθεί τρεις φορές από το βρετανικό κοινοβούλιο. Η Μέι έχει ξεκινήσει συνομιλίες με το αντιπολιτευόμενο Εργατικό κόμμα προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο αδιέξοδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ