ΚΟΣΜΟΣ

«Βαθιά απογοητευμένος» ο Μπαν Κι Μουν από την εκτέλεση του αλ Νιμρ

«Βαθιά απογοητευμένος» ο Μπαν Κι Μουν από την εκτέλεση του αλ Νιμρ
Ανήσυχος, προβληματισμένος και απογοητευμένος ο Μπαν με τις εκτελέσεις που έγιναν στη Σαουδική Αραβία REUTERS / JACKY NAEGELEN

Βαθιά απογοητευμένος από την εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ Νιμρ από τις σαουδαραβικές Αρχές, δήλωσε ότι είναι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν.

Η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε χθες τον ιερωμένο Νιμρ αλ-Νιμρ και ακόμη 46 άτομα που είχαν κατηγορηθεί για τρομοκρατία, θέλοντας να καταστήσει σαφές ότι δεν θα ανεχθεί επιθέσεις, είτε από σουνίτες τζιχαντιστές είτε από μειονοτικούς σιίτες.

Οι εκτελέσεις προκάλεσαν θρησκευτική οργή σε όλη τη Μέση Ανατολή.

«Ο σεΐχης αλ-Νιμρ και μερικοί από τους άλλους φυλακισμένους που εκτελέσθηκαν είχαν καταδικασθεί έπειτα από δίκες που δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες για τη φύση των κατηγοριών και για την αμεροληψία της διαδικασίας», ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Μπαν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Ο Μπαν είχε θέσει το ζήτημα της υπόθεσης του Νιμρ στους Σαουδάραβες ηγέτες σε αρκετές ευκαιριών και είχε καλέσει τη Σαουδική Αραβία να μετατρέψει όλες τις θανατικές καταδίκες που είχε επιβάλει. Ο γενικός γραμματέας καλεί επίσης για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση στις αντιδράσεις για την εκτέλεση στο σεΐχη Νιμρ και ζητεί απ' όλους τους περιφερειακούς ηγέτες να εργασθούν για να αποφύγουν την παρόξυνση των θρησκευτικών εντάσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μπαν συμπληρώνοντας ότι «εκφράζει τη λύπη του για τη βία που άσκησαν διαδηλωτές εναντίον της σαουδαραβικής πρεσβείας στην Τεχεράνη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ