ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία: Aστυνομικoί «γάζωσαν» άνδρα με σύνδρομο Down που είχε βγει για να παίξει

Σουηδία: Aστυνομικoί «γάζωσαν» άνδρα με σύνδρομο Down που είχε βγει για να παίξει

Οι εισαγγελικές αρχές της Σουηδίας θα ασκήσουν διώξεις σε βάρος τριών αστυνομικών για το θανάσιμο τραυματισμό από αστυνομικά πυρά ενός 20χρονου που έπασχε από σύνδρομο Down κι αυτισμό, πέρυσι τον Αύγουστο, σε μια υπόθεση που ήγειρε ανησυχίες για τη χρήση φονικής βίας από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου.

Ο Έρικ Τόρελ, ο οποίος είχε πνευματική ηλικία ενός τρίχρονου αγοριού, σκοτώθηκε σε έναν καταιγισμό πυρών, αφού είχε βγει κρυφά από το σπίτι του στη Στοκχόλμη, κατά τη διάρκεια της νύχτας, για να παίξει.

Η αστυνομία πυροβόλησε 25 φορές εναντίον του Τόρελ, ενώ βρισκόταν στην αυλή του σπιτιού του, καθώς πίστευε ότι το ψεύτικο όπλο- παιχνίδι που κράταγε ήταν πραγματικό. Τρεις σφαίρες βρήκαν τον άτυχο 20χρονο, οι δύο εξ αυτών που επέφεραν και το μοιραίο πλήγμα, στην πλάτη.

«Αποφάσισα ότι οι αστυνομικοί, που διώκονται για τους πυροβολισμούς, δεν ακολούθησαν τις διαδικασίες, που θα έπρεπε να έχουν ακολουθήσει κι αν το είχαν κάνει αυτό, θα συνειδητοποιούσαν ότι ο Έρικ, το θύμα, δεν συνιστούσε απειλή» είπε σε δημοσιογράφους ο εισαγγελέας Μάρτιν Τίντεν.

Οι δύο αστυνομικοί διώκονται για ανάρμοστη συμπεριφορά και ένας για πρόκληση θανάτου.

Σύμφωνα με τον Τίντεν, οι δυνάμεις ασφαλείας δικαιολογημένα άνοιξαν πυρ εναντίον του Τόρελ, που δεν υπάκουσε όταν του ζητήθηκε να αφήσει κάτω το όπλο του, ωστόσο έπρεπε να σταματήσουν να πυροβολούν, όταν το θύμα τους γύρισε την πλάτη.

Ο θάνατος του 20χρονου προκάλεσε την κατακραυγή της κοινής γνώμης και «γέννησε» ερωτήματα για τη χρήση φονικής βίας εκ μέρους των αστυνομικών δυνάμεων της Σουηδίας.

«Ελπίζω να καταφέρουμε να ρίξουμε φως στα γεγονότα, τι ακριβώς έγινε και πήγαν όλα τόσο στραβά και ότι θα αλλάξουν τον τρόπο που οι αστυνομικοί εκπαιδεύονται, διότι αυτό δεν επιτρέπεται να ξανασυμβεί» σημείωσε η μητέρα του Τόρελ μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων TT.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ