ΚΟΣΜΟΣ

Mητέρα κλωτσά την 3χρονη κόρη της επειδή δεν έκανε καλή πασαρέλα

Mητέρα κλωτσά την 3χρονη κόρη της επειδή δεν έκανε καλή πασαρέλα
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Mark Schiefelbein

Η Κίνα καλείται να επανεξετάσει τους όρους λειτουργίας της όλο και αναπτυσσόμενης βιομηχανίας «παιδιών-μοντέλων», μετά το σάλο που προκλήθηκε από το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, όπου μία μητέρα κλωτσάει την τρίχρονη κόρη της επειδή δεν ανταποκρίθηκε κατάλληλα στις απαιτήσεις μιας επίδειξης μόδας

Σύμφωνα με την China Daily, το βίντεο καταγράφηκε τη Δευτέρα στην πόλη Hangzhou, όπου ένα κορίτσι έκανε πασαρέλα για εταιρείες ρούχων μέσω διαδικτύου. Αναρτήθηκε στην κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo, προσελκύοντας πάνω από 610 εκατομμύρια θεατές μέχρι το βράδυ της Πέμπτης.

«Αυτή η μητέρα θα πρέπει να χρησιμοποιεί το παιδί της για να κερδίζει χρήματα. Είναι σωστό να κλωτσά κανείς παιδιά; Ο ψυχολογικός αντίκτυπος είναι μεγαλύτερος από τον σωματικό», έγραψε στην πλατφόρμα ένας δικηγόρος.

Η γυναίκα που αναγνώρισε τον εαυτό της στο βίντεο ζήτησε συγγνώμη, λέγοντας ότι αγαπά την κόρη της και ότι δεν ήθελε να την κακοποιήσει, καθώς αρκετοί ήταν εκείνοι που έκαναν λόγο για παιδική κακοποίηση.

Μετά το πλήθος αντιδράσεων που προκλήθηκαν, 110 πρακτορεία μόδας για παιδιά δήλωσαν ότι θα περιορίσουν τη χρήση παιδικών μοντέλων στο εξής, όπως αναφέρει δημοσίευμα των New York Times.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω βιομηχανία έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στην χώρα της Ασίας, κυρίως με την αύξηση πασαρέλων για μικρά παιδιά, εκδηλώσεων και μαθημάτων μόδας. Οι γονείς λένε ότι στέλνουν τα παιδιά τους για να τους βοηθήσουν να αναπτύξουν την αυτοπεποίθησή τους.

Σύμφωνα με τα τοπικά ειδησεογραφικά δελτία, όταν τα παιδιά κουράζονται να ποζάρουν στο φωτογραφικό φακό, να αλλάζουν ρούχα επανειλημμένα και να ταξιδεύουν συνέχεια, δεν είναι ασυνήθιστο για τους γονείς να τους φωνάζουν ή ακόμα και να τα τιμωρούν σωματικά.

Σημειώνεται ότι το κινεζικό δίκαιο απαγορεύει στις εταιρείες να προσλαμβάνουν παιδιά κάτω των 16 ετών, αλλά τα παιδιά-μοντέλα πληρώνονται συνήθως σε μετρητά και δεν υπογράφουν επίσημες συμβάσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ