ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ απειλεί να στείλει παράτυπους μετανάστες σε Δημοκρατικούς δημάρχους

Ο Τραμπ απειλεί να στείλει παράτυπους μετανάστες σε Δημοκρατικούς δημάρχους
AP

Αμερικανοί δήμαρχοι του Δημοκρατικού Κόμματος απάντησαν ότι οι πόλεις τους θα καλωσορίσουν παράτυπους μετανάστες, αντικρούοντας τις απειλές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει όσους κρατούνται στα σύνορα στις «πόλεις-καταφύγια».

Νωρίτερα, ο Τραμπ επιβεβαίωσε δημοσίευμα της Washington Post ότι εξετάζει να στείλει παράτυπους μετανάστες που βρίσκονται στις ΗΠΑ στις λεγόμενες «πόλεις καταφύγια».

«Επειδή οι Δημοκρατικοί είναι απρόθυμοι να αλλάξουν τους πολύ επικίνδυνους μεταναστευτικούς μας νόμους, εμείς όντως, όπως αναφέρθηκε, εξετάζουμε σοβαρά να στείλουμε τους παράτυπους μετανάστες αποκλειστικά στις πόλεις-καταφύγια», είπε ο Τραμπ με tweet του.

Δήμαρχοι από όλη τη χώρα, από το Λος Άντζελες στο Σικάγο μέχρι τη Φιλαδέλφεια, απάντησαν γρήγορα στην τελευταία απόπειρα του Ρεπουμπλικανού προέδρου να παρουσιάσει τους μετανάστες και τις πόλεις-καταφύγια ως μια απειλή.

«Η πόλη θα είναι έτοιμη να υποδεχθεί αυτούς τους μετανάστες όπως για δεκαετίες αγκαλιάζουμε τις κοινότητες μεταναστών», δήλωσε ο δήμαρχος της Φιλαδέλφεια Τζιμ Κένεϊ με ανακοίνωσή του. «Αυτό το σχέδιο του Λευκού Οίκου αποτυπώνει την απόλυτη περιφρόνηση που έχει η κυβέρνηση Τραμπ για την στοιχειώδη ανθρώπινη αξιοπρέπεια», σημείωσε ο Κένεϊ.

«Αυτοί είναι άνθρωποι, δεν είναι πιόνια, κύριε πρόεδρε», έγραψε στο twitter αργά την Πέμπτη ο δήμαρχος του Λος Άντζελες Ερικ Γκαρκέτι, λίγο μετά το δημοσίευμα της Washington Post.

Τουλάχιστον μια κυβερνήτης, η Μισέλ Λουζάν Γκρίσαμ του Νέου Μεξικού, τοποθετήθηκε επί του θέματος, αποκαλώντας το σχέδιο «παράλογο, θλιβερό και τόσο χαρακτηριστικό του προέδρου – για μην αναφέρουμε ενδεικτικά την πλήρη και απάνθρωπη αδιαφορία για την κατάσταση των οικογενειών μεταναστών».

Οι δήμαρχοι του Όκλαντ, της Καλιφόρνια, Τακόμα Παρκ, και Μέριλαντ είχαν παρόμοιες αντιδράσεις.

Η τελευταία κίνηση του Τραμπ σχετικά με τη μετανάστευση έρχεται ημέρες μετά την ανακοίνωση των Αμερικανών αξιωματούχων ότι συνέλαβαν ή αρνήθηκαν την είσοδο σε περισσότερους από 103.000 ανθρώπους κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό τον Μάρτιο, αριθμός τουλάχιστον διπλάσιος από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

«Είμαι συγκλονισμένος, αλλά δεν εκπλήσσομαι που για άλλη μια φορά ο πρόεδρος αυτός παίζει ένα κυνικό παιχνίδι με τη ζωή των ανθρώπων για να κερδίσει πολιτικά», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Τζέσσι Άρεγκουιν από το Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια. «Αντί να υποστηρίξουμε μια πραγματική πορεία προς την υπηκοότητα για τα εκατομμύρια των μεταναστών στη χώρα αυτή, αναζωπυρώνει τις φλόγες της διαίρεσης», κατέληξε.

Ο μεγιστάνας πρόεδρος, ο οποίος έχει μετατρέψει την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης σε προτεραιότητα της κυβέρνησής του, την περασμένη εβδομάδα απείλησε να κλείσει τα σύνορα με το Μεξικό ή/και να επιβάλει δασμούς, καταγγέλλοντας την απραξία, κατ' αυτόν, των μεξικανικών αρχών μπροστά στους μετανάστες από την κεντρική Αμερική που διέρχονται από την επικράτειά τους καθ' οδόν προς τις ΗΠΑ.

Διαμηνύει, δε, διαρκώς ότι δεν πρόκειται να σταματήσει για να κάνει πιο σκληρή την νομοθεσία των ΗΠΑ για την μετανάστευση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ