ΚΟΣΜΟΣ

Καζακστάν: Αρκούδα… εκτίει ισόβια σε φυλακή υψίστης ασφαλείας

Καζακστάν: Αρκούδα… εκτίει ισόβια σε φυλακή υψίστης ασφαλείας
Screengrab

Ποινή ισόβιας κάθειρξης εκτίει μία… αρκούδα στο Καζακστάν, μετά την «καταδίκη» της για επίθεση σε δύο ανθρώπους το 2004.

Η Katya, τα τελευταία 15 χρόνια είναι κλεισμένη σε μία φυλακή υψίστης ασφαλείας μαζί με 370 «επικίνδυνους» εγκληματίες, στην πόλη Κοστανάι.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Daily Mail, η αρκούδα είναι η μόνη που εκτίει ισόβια ποινή, καθώς ακόμη και οι δολοφόνοι αντιμετωπίζουν μέχρι 25 χρόνια φυλάκισης.

Ο υπεύθυνος της φυλακής αναφέρει πως το ζώο όσο περνούν τα χρόνια γίνεται όλο και πιο φιλικό.

«Είναι φιλική και σχεδόν καθόλου επιθετική» δηλώνει ο Aslan Medybayev.

«Την επισκέπτονται αρκετοί τρόφιμοι. Τον περασμένο μήνα ξύπνησε από τη χειμερία νάρκη και τώρα είναι πολύ καλά. Τρέχει και χοροπηδάει».

Η Katya ή αλλιώς Ekaterina, εγκαταλείφθηκε από έναν εκπαιδευτή τσίρκου όταν ήταν ακόμη μωρό. Το 2004, όταν ήταν επτά ετών επιτέθηκε σε δύο άτομα, σε ξεχωριστές περιπτώσεις, ενώ βρισκόταν σε κλουβί σε χώρο κατασκήνωσης.

Το πρώτο θύμα ήταν ένα 11χρονο αγόρι, που προσπάθησε να την ταΐσει. Η αρκούδα τότε άρπαξε το πόδι του και τον τραυμάτισε σοβαρά. Το δεύτερο περιστατικό συνέβη όταν ένας 28χρονος προσπάθησε να κάνειχειραψία με το ζώο, ενώ ήταν μεθυσμένος.

Έτσι, η Katya υπό τον φόβο κι άλλων επιθέσεων καταδικάστηκε σε φυλάκιση, καθώς δεν υπήρχε ζωολογικός κήπος στην περιοχή για να αναλάβει τη φροντίδα της.

«Είναι ήρεμη. Όχι επιθετική. Λατρεύει τις λιχουδιές που τις δίνουμε (σ.σ. οι φυλακισμένοι). Γλυκά, μπισκότα, μήλα. Η επικοινωνία με ένα ζώο όσο βρίσκομαι εδώ, τα κάνει όλα καλύτερα. Δεν είναι τόσο οδυνηρό» αναφέρει ένας φυλακισμένος που περνάει χρόνο με την αρκούδα υπό την επίβλεψη φυλάκων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ