ΚΟΣΜΟΣ

Η Ευρώπη απειλεί με κυρώσεις την Πολωνία για το νομοσχέδιο στα ΜΜΕ

Η Ευρώπη απειλεί με κυρώσεις την Πολωνία για το νομοσχέδιο στα ΜΜΕ
REUTERS/Przemek Wierzchowski/Agencja Gazeta

O ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την ψηφιακή οικονομία, Γκίντερ Έτινγκερ, απείλησε σήμερα τη Βαρσοβία ότι θα θέσει σε λειτουργία τη διαδικασία για παραβίαση θεμελιωδών αξιών της ΕΕ, έπειτα από την απόφαση της πολωνικής κυβέρνησης να διορίζονται στις ανώτατες θέσεις της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στελέχη της δικής της επιλογής.

Όπως δήλωσε στο κυριακάτικο φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), «πολλά είναι αυτά που συνηγορούν για να ενεργοποιήσουμε τον 'μηχανισμό κράτους δικαίου' και να θέσουμε τη Βαρσοβία υπό επιτήρηση». Σύμφωνα με τη FAZ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ περιέλαβε το θέμα αυτό στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης της Επιτροπής, στις 13 Ιανουαρίου. Το δημοσίευμα τονίζει επίσης πως ο Γιούνκερ σκοπεύει να χρησιμοποιήσει μια διαδικασία που δημιουργήθηκε το 2014 και έχει στόχο τις χώρες μέλη στους κόλπους των οποίων παρατηρούνται «συστημικοί κίνδυνοι κατά του κράτους δικαίου».

Αν το εν λόγω κράτος δεν αντιδράσει στις προτάσεις για αλλαγές που διατυπώνει η Επιτροπή, αυτή η τελευταία μπορεί να θέσει σε εφαρμογή μια «διαδικασία για προσβολή των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών», εξηγεί η FAZ.
Αυτό πάντως που έχει ιδιαίτερη σημασία, είναι το γεγονός πως –σύμφωνα με την FAZ- οι κυρώσεις μπορούν να φθάσουν μέχρι την άρση του δικαιώματος ψήφου της Πολωνίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Διαδοχικές παραιτήσεις στη δημόσια ραδιοτηλεόραση της Πολωνίας

Οι διευθυντές τεσσάρων προγραμμάτων του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού TVP υπέβαλαν την παραίτησή τους. Η Καταρίνα Γιανόφσκα, υπεύθυνη την τελευταία τετραετία του προγράμματος TVP Kultura, ανακοίνωσε την παραίτησή της στον λογαριασμό της στο Facebook. Μάλιστα, δημοσίευσε μια φωτογραφία με το σύνθημα «Μη φοβάστε», ενώ δημοσίως υπέβαλε επίσης την παραίτησή του και ο Τόμας Λιζ, ένας από τους γνωστότερους δημοσιογράφους της Πολωνίας.

«Κανείς δεν πρόκειται να αφαιρέσει από τους Πολωνούς τον λόγο» έγραψε στη σχετική επιστολή του.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, παρατηρητές προβλέπουν ότι με αυτό τον τρόπο η κρατική τηλεόραση και ραδιοφωνία της Πολωνίας θα εναρμονίζονται με τη γραμμή της κυβέρνησης. Από τον Νοέμβριο κυβερνά τη χώρα το κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης διατηρώντας την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας ασκήθηκε κριτική στην πρωθυπουργό Μπεάτα Σίντβο για τον διορισμό προσώπων του κόμματός της σε θέσεις κλειδιά στη διοίκηση, τη δικαιοσύνη και τις κρατικές υπηρεσίες.

Την περασμένη Παρασκευή, το πρώτο κανάλι της δημόσιας πολωνικής ραδιοφωνίας Jedynka μετέδιδε κάθε ώρα διαδοχικά τον εθνικό ύμνο και τον ευρωπαϊκό ύμνο «για να προσελκύσει την προσοχή» στον πλουραλισμό και την ελευθερία του λόγου που απειλούνται. «Θέλουμε να προσελκύσουμε έτσι την προσοχή των ακροατών μας και της κοινής γνώμης στον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει για τον πλουραλισμό και την ελευθερία του λόγου στα δημόσια μέσα ενημέρωσης ο νέος νόμος για τα μέσα ενημέρωσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής του Jedynka Καμίλ Νταμπρόβα»

Αντίστροφη μέτρηση για την πτώση

Αξίζει να σημειωθεί πως η στην έκθεση της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα» σχετικά με την ελευθερία του Τύπου για το 2015, η Πολωνία βρισκόταν αρκετά ψηλά στη λίστα, καταλαμβάνοντας την 15η θέση, μεταξύ 180 χωρών. Ωστόσο, οι συγκεκριμένες εξελίξεις αναμένεται να ρίξουν τη χώρα στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ