ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος του Ιράν καταδικάζει την εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου

Ο πρόεδρος του Ιράν καταδικάζει την εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου
Στιγμιότυπο από τις διαδηλώσεις στο Πακιστάν για τηνν εκτέλεση του Al Nimr REUTERS/Hasan Shaaban

Tην εκτέλεση του διακεκριμένου σιίτη ιερωμένου Al Nimr καταδίκασε ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Χασάν Ροχανί αλλά και τις επιθέσεις που δέχθηκαν οι ξένες διπλωματικές αποστολές στη χώρα του.

Συγκεκριμένα, ο Ροχανί, δεσμεύτηκε ότι θα εγγυηθεί την ασφάλεια των ξένων αποστολών και θα οδηγήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης τους υπεύθυνους για τις επιθέσεις στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη και το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στο Μασάντ (βορειοανατολικά), σε μια σειρά μηνυμάτων που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Ροχανί απέδωσε σε «εξτρεμιστές» τις «αδικαιολόγητες» επιθέσεις εναντίον των διπλωματικών αποστολών της Σαουδικής Αραβίας μετά την εκτέλεση του ιερωμένου. Καταδίκασε επιπλέον την εκτέλεση του Νimr από τη Σαουδική Αραβία κάνοντας λόγο για καταπάτηση «των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ισλαμικών αξιών» και κατηγορώντας τη σουνιτική μοναρχία ότι εφαρμόζει «δογματικές πολιτικές που έχουν αποσταθεροποιήσει την περιοχή τα τελευταία χρόνια».

Διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την εκτέλεση του Nimr, όπως μεταδίδει το Aθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εισέβαλαν στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη νωρίτερα σήμερα, κατέστρεψαν έπιπλα και έβαλαν φωτιά προτού απωθηθούν από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Ο εισαγγελέας της Τεχεράνης ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 40 άνθρωποι συνελήφθησαν σε σχέση με την επίθεση στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη. Τέσσερις άνθρωπους συνέλαβαν οι αρχές στο Μασάντ.

Χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν στην Τεχεράνη

Περισσότεροι από 1000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα σε δύο συνοικίες της Τεχεράνης (κοντά στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας) για να διαμαρτυρηθούν για την εκτέλεση του σιίτη Αl Nimr. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, παρά την απαγόρευση των αρχών με στόχο την αποφυγή νέων επεισοδίων μετά την επίθεση τη νύχτα εναντίον του κτιρίου, ένα τμήμα του οποίου πυρπολήθηκε.

Ισχυρές μονάδες αντιμετώπισης ταραχών που αναπτύχθηκαν στην περιοχή εμπόδισαν τους διαδηλωτές να προσεγγίσουν την σαουδαραβική πρεσβεία. Το πλήθος φώναζε το σύνθημα «θάνατος στους Αλ Σαούντ», το όνομα της βασιλικής οικογένειας του Ριάντ, και έκαψε σημαίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Aνάλογες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, στο Λίβανο και στο Πακιστάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ