ΚΟΣΜΟΣ

Sunday Times: Τρομοκρατικές επιθέσεις αλά Μπατακλάν στην Ευρώπη σχεδιάζει ο ISIS

Sunday Times: Τρομοκρατικές επιθέσεις αλά Μπατακλάν στην Ευρώπη σχεδιάζει ο ISIS
AP/ Bullit Marquez

Τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλη την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, παρόμοιες με εκείνες του Παρισιού τον Νοέμβριο του 2015, σχεδιάζουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, όπως αποκαλύπτουν έγγραφα που έχει στην κατοχή της η εφημερίδα Sunday Times.

«Οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη είναι μόλις ένα τμήμα των σχεδίων που περιγράφονται στα έγγραφα, τα οποία ήταν αποθηκευμένα στον σκληρό δίσκο που έπεσε από τα μέλη μιας ομάδας του ISIS, κατά τη διάρκεια επιχείρησης κοντά στο τελευταίο προπύργιο των τρομοκρατών στη Συρία, στις αρχές του έτους», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Σε αυτά περιγράφονται λεπτομερώς πως –παρότι το αυτοαποκαλούμενο χαλιφάτο τους στη Συρία έχει καταστραφεί- η τρομοκρατική οργάνωση συνεχίζει να λειτουργεί εξελιγμένα διεθνή δίκτυα, να μετακινεί μαχητές στα σύνορα, να χρηματοδοτεί επιχειρήσεις και να σχεδιάζει ληστείες τραπεζών, δολοφονίες και κυβερνοεπιθέσεις.

Σε ένα γράμμα υπογεγραμμένο από έξι ηγέτες του ISIS, το οποίο απευθύνεται στον επικεφαλής Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκνταντι, οι συντάκτες χωρίζουν τη στρατηγική της οργάνωσης στο εξωτερικό σε δύο μέρη: τις επιχειρήσεις και τα σύνορα.

Οι επιχειρήσεις στο εξωτερικό, γράφουν, θα διενεργηθούν από ένα μέλος του ISIS, ονόματι Αμπού Χαμπαμπ αλ-Μουχατζίρ, ο οποίος, σύμφωνα με το έγγραφο, ελέγχει τρία δίκτυα: ένα στη Ρωσία και δύο στη Γερμανία.

Μια άλλη ομάδα θα έχει βάση στη βορειοανατολική Συρία υπό άλλο διοικητή. Πρώτος στόχος των δικτύων θα είναι να κλέψουν χρήματα για να χρηματοδοτήσουν το χαλιφάτο.

Εκτελέσεις άπιστων επιχειρηματιών κεφαλαίων, επιθέσεις στα συστήματα των τραπεζών μέσω τραπεζικών λογαριασμών, ληστείες τραπεζών ή άλλων τοποθεσιών που θα έχουν μελετηθεί από πριν, καθώς και επιθέσεις με οχήματα, περιγράφονται στο γράμμα και σημειώνεται ότι μετά από κάθε επιχείρηση αυτού του είδους, τα χρήματα θα στέλνονται για χρηματοδότηση της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Υπογραμμίζεται ακόμα ότι θα σχεδιάσουν «ειδικές επιχειρήσεις» με «συγκεκριμένο σκοπό και αποτέλεσμα, οι οποίες θα επιλεγούν προσεκτικά».

Οι συντάκτες αναφέρονται στις επιθέσεις του Παρισιού τον Νοέμβριο του 2015, αλλά και εκείνη στο Μανχάταν το 2017, ως πηγή «έμπνευσης».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η εικόνα που βγαίνει από τα έγγραφα είναι ότι οι υποστηρικτές του ISIS στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές εκτός του αυτοαποκαλούμενου χαλιφάτου, συνδέονται στενά με την ηγεσία της ομάδας στη Συρία και το Ιράκ και σχεδιάζουν ενεργά επιθέσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ