ΚΟΣΜΟΣ

«Μην αποδεχτείτε άδικη συμφωνία για το Μεσανατολικό»: Επιστολή πρώην αξιωματούχων στην Ευρώπη

«Μην αποδεχτείτε άδικη συμφωνία για το Μεσανατολικό»: Επιστολή πρώην αξιωματούχων στην Ευρώπη
(AP Photo/Manuel Balce Ceneta, File)

Την καταδίκη τους στη «μονόπλευρη», όπως την αποκαλούν, πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ για το Μεσανατολικό εκφράζουν σε κοινή επιστολή τους πρώην πρωθυπουργοί, υπουργοί και αξιωματούχοι, προτρέποντας παράλληλα την Ευρώπη να απορρίψει οποιαδήποτε συμφωνία είναι άδικη για τον παλαιστινιακό λαό.

Την εν λόγω επιστολή, η οποία έφτασε στην εφημερίδα Guardian, υπογράφουν 25 πρώην υπουργοί, έξι πρώην πρωθυπουργοί και δύο πρώην γενικοί γραμματείς του ΝΑΤΟ.

«Η Ευρώπη πρέπει να απορρίψει οποιοδήποτε σχέδιο δεν προβλέπει παλαιστινιακό κράτος δίπλα στο Ισραήλ, με την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα και των δύο χωρών» τονίζεται στην επιστολή, η οποία παράλληλα υπογραμμίζει:

«Δυστυχώς, η παρούσα αμερικανική κυβέρνηση παρεκκλίνει από την πολιτική που ακολουθούσαν οι ΗΠΑ επί του ζητήματος επί σειρά ετών».

Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι πρώην αξιωματούχοι κατακρίνουν την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Αρνητικά σχολιάζεται, επίσης, και η απόφαση των Αμερικανών να «κόψουν» εκατομμύρια από τη χρηματοδότηση για τους Παλαιστίνιους, μια κίνηση που θέτει σε κίνδυνο «την ασφάλεια και τη σταθερότητα αρκετών κρατών που βρίσκονται στην “πόρτα” της Ευρώπης».

Η «στροφή» της αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία το τελευταίο διάστημα, η οποία έχει ενταθεί μετά από την «υπόσχεση» του Ντόναλντ Τραμπ να παρουσιάσει την «απόλυτη ειρηνευτική συμφωνία» για το Μεσανατολικό.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί σαφές τι θα προβλέπει αυτή η… μυστική συμφωνία, καθώς ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει κατηγορηματικά αρνηθεί τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

Μέλη της αμερικανικής ομάδας που έχει αναλάβει να συντάξει τη συμφωνία αυτή είναι ο γαμπρός του Αμερικανού προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ και ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ Ντέιβιντ Φρίντμαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ