ΚΟΣΜΟΣ

Ξέχασαν τα «νταηλίκια» στην Άγκυρα και ζητούν συζήτηση για τα F-35

Ξέχασαν τα «νταηλίκια» στην Άγκυρα και ζητούν συζήτηση για τα F-35
AP Photo/Burhan Ozbilici

Στροφή 180ο για την Τουρκία μετά τα νταηλίκια του Ταγίπ Ερντογάν και των συνεργατών του κατά των ΗΠΑ. Ο υπουργός Άμυνας καλεί την Ουάσιγκτον για συζήτηση ώστε να αποδείξει πως δεν υπάρχει πρόβλημα με τους S-400.

Αυτό φυσικά μετά το τελεσίγραφο των ΗΠΑ που με κάθετο τρόπο απέκλεισαν την περίπτωση η Άγκυρα να αποκτήσει και τα δύο συστήματα. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου ο οποίος σημείωνε πως κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει στη χώρα του να εξοπλιστεί.

Ο Χουλουσί Ακάρ όμως εγκαινίασε μια νέα περίοδο δηλώνοντας πως ο εκβιασμός του τύπου «take it or leave it», που θέτουν οι ΗΠΑ δεν βοηθά τον διάλογο μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον.

«Απειλές, τελεσίγραφα και διορίες δεν βοηθούν και δεν συνάδουν με το πνεύμα της συμμαχίας», τόνισε ο Ακάρ σε ένα συνέδριο των αμερικανικοτουρκικών σχέσεων στην Ουάσιγκτον όπου συζήτησε την προμήθεια συστοιχιών του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία και την κλιμακούμενη πίεση των ΗΠΑ προς την Τουρκία για αυτή την απόφαση της.

«Πιστεύουμε ότι το ζήτημα αυτό μπορεί να λυθεί μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο», είπε. Επιπρόσθετα υποστήριξε ότι η προμήθεια των S-400 δεν θα πρέπει να επιφέρει αμερικανικές κυρώσεις καθώς η Άγκυρα δεν είναι αντίπαλος της Ουάσιγκτον και παραμένει δεσμευμένη στην νατοϊκή συμμαχία.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον προειδοποίησε με αντίποινα την Άγκυρα για την αγορά των S-400 με βάση την νομοθεσία κυρώσεων γνωστή ως CAATSA (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act - νόμος για την αντιμετώπιση αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων).

Ο Ακάρ σημείωσε ότι η Άγκυρα αναμένει να παραμείνει όχι απλά αγοραστής των F-35, αλλά επίσης συνέταιρος στην παραγωγή αυτών, παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων, η Ουάσινγκτον απειλεί να διακόψει τη διαδικασία παράδοσης των προηγμένων, αόρατων για τα ραντάρ μαχητικών F-35 στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία, μεταξύ άλλων κυρώσεων, εάν εκτελεστεί η σύμβαση της Τουρκίας με τη Ρωσία για την αγορά των S-400.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η σύνδεση των πρότζεκτ των S-400 και F-35 είναι ατυχής», επισήμανε, προσθέτοντας πως «προσμένουμε οι ΗΠΑ να τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους».

Επανέλαβε την προσφορά της Τουρκίας να διεξαγάγει τεχνικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση «ανησυχιών τεχνικής φύσης» αναφορικά με την εξαγορά των S-400, συμπληρώνοντας ότι η Άγκυρα εξετάζει προσεκτικά μια νέα προσφορά των ΗΠΑ για αγορά των συστημάτων Patriot.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ