ΚΟΣΜΟΣ

Παναγία των Παρισίων: Φλέγεται το επιβλητικό σύμβολο του ευρωπαϊκού πολιτισμού - Κατέρρευσε η στέγη

Παναγία των Παρισίων: Φλέγεται το επιβλητικό σύμβολο του ευρωπαϊκού πολιτισμού - Κατέρρευσε η στέγη
EPA/IAN LANGSDON

Η καταστροφική πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη από το απόγευμα της Δευτέρας προκάλεσε την κατάρρευση της στέγης της Παναγίας των Παρισίων, την ίδια ώρα που εκπρόσωπος του ναού ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έχει τυλιχθεί στις φλόγες όλος ο ξύλινος σκελετός (χρονολογείται από το 19ο αιώνα από τη μία πλευρά και από τον 13ο από την άλλη). Παράλληλα, όπως μετέδωσε το Reuters το Ιλ ντε λα Σιτέ, η νησίδα στον ποταμό Σηκουάνα, εκκενώθηκε. 

Ένα σύννεφο καπνού κάλυψε το κέντρο της πόλης και στάχτες έπεφταν σε μεγάλη έκταση. Πολλοί Παριζιάνοι παρακολουθούσαν αμίλητοι, άφωνοι, την τραγωδία.

«Όλα καίγονται (...) δεν θα απομείνει τίποτα», είπε ο Αντρέ Φινό. «Όλα καταρρέουν» δήλωσε με τη σειρά του ένας αξιωματικός της αστυνομίας που βρισκόταν στο σημείο, την ώρα που η στέγη φλεγόταν ακόμα.

Νωρίτερα, είχε καταρρεύσει και το βέλος της εκκλησίας, με τον αντιδήμαρχο Εμανουέλ Γκρεγκουάρ να αναφέρει ότι έχει ξεκινήσει μια "ιδιαίτερη αποστολή" για να σωθούν τα έργα τέχνης που φιλοξενούνται στο ναό. Δίνεται επίσης προτεραιότητα στην ασφάλεια των τουριστών και των κατοίκων της περιοχής.

Τα κτήρια γύρω από την εκκλησία, στην καρδιά της πρωτεύουσας, έχουν επίσης εκκενωθεί.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας γνωστοποίησε πάντως ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες, σημειώνοντας ότι οι Aρχές συνεχίζουν να ερευνούν τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς.

«Ουσιαστικά, όλη η στέγη χάθηκε. Δεν βλέπω να έχει κάποια ελπίδα το κτήριο», σχολίασε ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο Γιάτσεκ Πόλτορακ, ο οποίος παρακολουθούσε από το μπαλκόνι του πέμπτου ορόφου, σε απόσταση δύο τετραγώνων από τη νότια πρόσοψη του καθεδρικού.

Από την πλευρά του, το γραφείο του εισαγγελέα του Παρισιού ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για τo περιστατικό.

Πρόκειται για μια «δύσκολη φωτιά», σημειώνουν οι πυροσβέστες στο Γαλλικό Πρακτορείο. Περί τους 400 άνδρες βρίσκονται στο σημείο και επιχειρούν, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας τονίζει πως δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν ρίψεις νερού με εναέρια μέσα, καθώς αυτό θα μπορούσε να καταστρέψει ολοσχερώς το κτήριο.

Δείτε live εικόνα:

«Μια τρομερή πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη στην Παναγία των Παρισίων», επιβεβαίωσε νωρίτερα στο Twitter η δήμαρχος Αν Ινταλγκό.

Η στιγμή της κατάρρευσης του καμπαναριού:

Το συγκινητικό μήνυμα του Μακρόν

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έσπευσε στην περιοχή, όπου βρίσκεται ο εμβληματικός Καθεδρικός, με τη συνοδεία της συζύγου του Μπριζίτ και του πρωθυπουργού της χώρας Εντουάρ Φιλίπ.

Σε μήνυμά του στο Twitter, o Γάλλος πρόεδρος, που λίγο νωρίτερα ανακοίνωσε ότι ακυρώνει το προγραμματισμένο για απόψε διάγγελμά του προς το Έθνος για το θέμα των «κίτρινων γιλέκων», σημείωσε:

Η Παναγία των Παρισίων στις φλόγες. Έντονη συγκίνηση για ολόκληρο το έθνος. Οι σκέψεις προς όλους τους καθολικούς και προς όλους τους Γάλλους. Όπως όλοι οι συμπατριώτες μας, εκφράζω τη λύπη μου που βλέπω να καίγεται αυτό το κομμάτι όλων μας.

Το μήνυμα του Τραμπ

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την φρίκη του για την πυρκαγιά που προτρέποντας τις δυνάμεις να «δράσουν γρήγορα».

«Πόσο φρικτό να βλέπει κανείς την γιγαντιαία πυρκαγιά στον Καθεδρικό της Παναγιάς των Παρισίων, ίσως πρέπει να χρησιμοποιήσουν ρίψεις νερού για να την σβήσουμε. Πρέπει να δράσουμε γρήγορα», είπε με tweet του ο Τραμπ.

Τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ έχουν διακόψει το πρόγραμμά τους, μεταδίδοντας την πυρκαγιά που κατακαίει τον ναό.

Μέρκελ: Η Παναγία είναι ένα σύμβολο του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού

Και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι ο Καθεδρικός της Παναγίας των Παρισίων είναι ένα «σύμβολο της Γαλλίας» και «του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού».

«Αυτές οι φρικτές εικόνες της Παναγίας των Παρισίων να καίγεται μας πληγώνουν. Η Παναγία των Παρισίων είναι σύμβολο της Γαλλίας και του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού Οι σκέψεις μας είναι με τους Γάλλους φίλους μας», ανέφερε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπεργκ.

«Η Παναγία των Παρισίων καίγεται και μαζί οι καρδιές μας. Οι σκέψεις μας είναι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και τους Γάλλους φίλους μας», ανέφερε με tweet ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Χάικο Μάας, εκφράζοντας τη στήριξή του στη Γαλλία για την τεράστια πυρκαγιά που κατακαίει τον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων, δηλώνοντας ότι πιστεύει ότι εκφράζει επίσης τις «καρδιές» όλων των Γερμανών.

Σαντίκ Καν: Το Λονδίνο είναι στο πλευρό το Παρισιού

Μήνυμα μέσω του λογαριασμού του στο Twitter έστειλε και ο δήμαρχος του Λονδίνου λέγοντας πως βρίσκονται στο πλευρό του Παρισιού στη «θλίψη».

«Αποκαρδιωτικές σκηνές από τον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων, που έχει τυλιχθεί στις φλόγες. Το Λονδίνο συμπαραστέκεται στη θλίψη με το Παρίσι σήμερα και στη φιλία για πάντα», έγραψε ο Σαντίκ Καν.

Ατύχημα;

Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 19.50 (ώρα Ελλάδας) και ενδεχομένως συνδέεται με τις εργασίες συντήρησης που γίνονταν στο κτήριο. Το τηλεοπτικό κανάλι France 2 μετέδωσε ότι η αστυνομία τη θεωρεί «ατύχημα». Σημειώνεται πάντως ότι λόγω των εργασιών ανακαίνισης στην εκκλησία την περασμένη εβδομάδα απομακρύνθηκαν από το χώρο τα ορειχάλκινα αγάλματα.

Η επιχείρηση της πυροσβεστικής για την κατάσβεση της πυρκαγιάς είναι σε εξέλιξη.

Περίπου 13 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο τον εμβληματικό καθεδρικό ναό που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα είναι η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας για τους Καθολικούς που φέτος γιορτάζουν το Πάσχα στις 21 Απριλίου.

Η Παναγιά των Παρισίων αποτελεί ένα από τα πλέον θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία του λεγόμενου οξυκόρυφου ή γοτθικού ρυθμού και βρίσκεται στη νησίδα Σιτε ιλ ντε λα Σιτέ του ποταμού Σηκουάνα, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Τα πλέον άξια ιδιαίτερης προσοχής σημεία, που προκαλούν το θαυμασμό της αρχιτεκτονικής του ναού, είναι η υπέροχη πύλη με τον υπεράνω αυτής τεράστιο ρόδακα και τις δύο εκατέρωθεν αυτής πύλες, τα περίφημα γλυπτά, τα δύο κωδωνοστάσια ύψους 68 μ. καθώς και ο εσωτερικός διάκοσμος με τα έξοχης υαλογραφικής τέχνης (βιτρώ) παράθυρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ