ΚΟΣΜΟΣ

Παναγία των Παρισίων: Καθηλώνει τον πλανήτη η μάχη με τις φλόγες - Σώθηκε από ολική καταστροφή

Παναγία των Παρισίων: Καθηλώνει τον πλανήτη η μάχη με τις φλόγες - Σώθηκε από ολική καταστροφή
EPA/IAN LANGSDON

Όλος ο πλανήτης παρακολουθεί συγκλονισμένος και με κομμένη την ανάσα την εξέλιξη της καταστροφικής πυρκαγιάς που από το απόγευμα της Δευτέρας κατακαίει την Παναγία των Παρισίων. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη μέσα στο σκοτάδι για να θέσουν υπό έλεγχο τις φλόγες που απειλούν το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, την ίδια ώρα που εκφράστηκαν φόβοι ότι μπορεί και να μην βγουν νικητές. Αγωνία για τα έργα τέχνης και τα ιερά κειμήλια του ναού. «Σώθηκε από ολική καταστροφή» αναφέρει η Πυροσβεστική. 

Η στέγη του εμβληματικού ναού κατέρρευσε, ενώ στις φλόγες τυλίχτηκε και όλος ο ξύλινος σκελετός (σσ. χρονολογείται από το 19ο αιώνα από τη μία πλευρά και από τον 13ο από την άλλη). Παράλληλα, το Ιλ ντε λα Σιτέ, η νησίδα στον ποταμό Σηκουάνα, εκκενώθηκε για λόγους ασφαλείας.

Πρόκειται για μια «δύσκολη φωτιά», σημειώνουν οι πυροσβέστες στο Γαλλικό Πρακτορείο. Πάνω από 500 άτομα βρίσκονται στο σημείο και επιχειρούν, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας τονίζει πως δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν ρίψεις νερού με εναέρια μέσα, καθώς αυτό θα μπορούσε να καταστρέψει ολοσχερώς το κτήριο.

Το μέγεθος πάντως της καταστροφής είναι ανυπολόγιστο, καθώς όπως έγινε γνωστό, καταστράφηκαν ολοσχερώς τα 2/3 της οροφής του ναού, ωστόσο σύμφωνα με το CNNi σώθηκαν όλα τα καμπαναριά. Όχι όμως και το ένα από τα δύο κωδωνοστάσια που κατέρρευσε.

Η στιγμή της πτώσης του:

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν πλέον επικεντρώσει τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους στη διάσωση των πολύτιμων έργων που κοσμούν εδώ και αιώνες το γοτθικό ναό.

Σύμφωνα πάντως με Γάλλους αξιωματούχους, τα περισσότερα από τα ιερά κειμήλια και τα αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας στο εσωτερικό του ναού είναι ασφαλή.

Όπως επιβεβαίωσε η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, το μεγαλύτερο μέρος του θησαυρού του καθεδρικού, στον οποίο περιλαμβάνονται ένα κομμάτι που πιστεύεται ότι προέρχεται απο τον Τίμιο Σταύρο, αλλά και το ακάνθινο στεφάνι του Ιησού, έχει διασωθεί χάρη σε μια ανθρώπινη αλυσίδα που σχηματίστηκε, μεταφέροντάς τον εκτός ναού.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως την προηγούμενη Πέμπτη, είχαν μεταφερθεί εκτός ναού για συντήρηση και καθαρισμό 16 θρησκευτικά αγάλματα.

Ελπίδες και ένας σοβαρά τραυματίας

Μόλις λίγο πριν από τα μεσάνυχτα αναπτερώθηκαν οι ελπίδες ότι μπορεί να σωθεί ο ναός, με τον υφυπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας να δηλώνει πως «θα χρειαστούν ακόμα τρεις ή και τέσσερις ώρες για να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά».

«Είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι από ό,τι ήμασταν πριν από λίγες ώρες ότι μπορούμε να σώσουμε το ναό της Παναγίας των Παρισίων», τόνισε.

Δείτε live εικόνα:

8

Και αξιωματούχος της γαλλικής πυροσβεστικής υπηρεσίας επιβεβαίωσε πάντως ότι το οικοδόμημα του καθεδρικού ναού σώθηκε από ολική καταστροφή.

Ο Ζαν-Κλοντ Γκαλέ πρόσθεσε ότι ένας πυροσβέστης έχει τραυματιστεί σοβαρά κατά την επιχείρηση κατάσβεσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών είχε τονίσει πάντως αρχικά, σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο, πως δεν είναι σίγουρο πως θα σωθεί η Παναγία των Παρισίων.

«Οι πυροσβέστες προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά με 18 πυροσβεστικές μάνικες, απ΄ έξω αλλά και από μέσα, για να προσπαθήσουν να σώσουν αυτό το κτήριο, πράγμα που δεν είναι προς το παρόν δεδομένο».

«Καθώς μιλάμε, η πυρκαγιά δεν έχει περιοριστεί», δήλωσε, σχεδόν τρεις ώρες μετά το ξέσπασμά της.

«Ω Θεέ μου»: Σοκ, θλίψη, δάκρυα...

Κάποιοι κλαίνε, άλλοι προσεύχονται: εκατοντάδες τουρίστες και Παριζιάνοι, αποσβολωμένοι, σοκαρισμένοι, παρακολουθούν τις φλόγες να «καταπίνουν» την Παναγία των Παρισίων.

Κραυγές κατάπληξης και λυγμοί ακούγονται από το πεζοδρόμιο, όταν το βέλος του καμπαναριού, του ιστορικού μνημείου, καταρρέει ενώ η φωτιά κατατρώει τον ξύλινο σκελετό του.

Έχοντας σαστίσει και δείχνοντας να μην πιστεύουν τα μάτια τους, οι θεατές βιντεοσκοπούν την τραγωδία με τα κινητά τηλέφωνά τους.

«Το Παρίσι παραμορφώθηκε. Αυτή η πόλη δεν θα ξαναγίνει ποτέ όπως ήταν», δηλώνει συντετριμμένος ο Φιλίπ, ένας 30χρονος άνδρας που έσπευσε στην περιοχή όταν τον ειδοποίησε ένας φίλος του. «Είναι τραγωδία. Αν πιστεύετε στον Θεό, τώρα είναι η ώρα για να προσευχηθείτε», πρόσθεσε.

Ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούσαν να διευρύνουν την περίμετρο ασφαλείας γύρω από το κτίριο, τουρίστες και κάτοικοι εξακολουθούσαν να έρχονται, συρρέοντας στις γέφυρες του Ιλ ντε λα Σιτέ.

Μια γυναίκα, με δάκρυα να κυλούν από τα μάτια της, προσπαθούσε να βρει λόγια για να εκφράσει την οδύνη της. Όμως δεν έβγαινε φωνή από το στόμα της...

«Τελείωσε, δεν θα την ξαναδούμε, ένας χώρος αποκάλυψης καταρρέει μπροστά στα μάτια μας. Θα ήθελα να ξέρω το γιατί. Με όσα συμβαίνουν στον κόσμο, γιατί έγινε αυτό στη Νοτρ Νταμ; Είναι ίσως θεϊκό σημάδι», σχολίασε ένας 37χρονος άνδρας.

AP 19105720237170

AP Photo/Francois Mori

Ένας αξιωματικός της αστυνομίας, ακριβώς δίπλα του, αναφωνεί: «Ω, Θεέ μου».

«Είναι φρικτό, η ιστορία μας γίνεται στάχτη», λέει ο Μπενουά, που έφτασε με το ποδήλατό του, απηχώντας το γενικό αίσθημα απελπισίας και αδυναμίας.

«Είμαι συντετριμμένη», λέει απλά μια γυναίκα, η Ναταλί Καντβαλάντερ, που έφτασε στο Παρίσι πριν από δύο ημέρες για τουρισμό, μαζί με τον σύζυγό και τα δύο παιδιά τους.

AP 19105734915977

AP Photo/Christophe Ena

Στάχτες πέφτουν πάνω στο πλήθος, ενώ ακούγονται οι σειρήνες των περιπολικών και των πυροσβεστικών οχημάτων. Κάποιοι τραβούν φωτογραφίες, άλλοι περιγράφουν από το τηλέφωνο στους φίλους τους τον κιτρινόμαυρο καπνό, τις στάχτες, την απόγνωση, τη θλίψη. «Είναι χιλίων ετών», εξηγεί ένας άνδρας στη 10χρονη κόρη του.

Ένα κορίτσι, στην εφηβεία, λέει διστακτικά: «Μπορεί και να μην είναι τόσο σοβαρό». «Πρόκειται για την Παναγία των Παρισίων», απαντά η μητέρα της, χωρίς να ξεκολλήσει το βλέμμα από τις φλόγες που αγκαλιάζουν τη στέγη του καθεδρικού ναού.

Αγωνία για τα έργα τέχνης

Οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί στη διάσωση των έργων τέχνης που κοσμούν για αιώνες το ναό καθώς πρόκειται για ανεκτίμητης αξίας αντικείμενα, τα οποία αποτελούν σημαντικό κομμάτι της γαλλικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Ουσιαστικά, όλη η στέγη χάθηκε. Δεν βλέπω να έχει κάποια ελπίδα το κτήριο», σχολίασε ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο Γιάτσεκ Πόλτορακ, ο οποίος παρακολουθούσε από το μπαλκόνι του πέμπτου ορόφου, σε απόσταση δύο τετραγώνων από τη νότια πρόσοψη του καθεδρικού.

Από την πλευρά του, το γραφείο του εισαγγελέα του Παρισιού ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για τo περιστατικό.

Μακρόν: Θα επιστρατεύσουμε τα μεγαλύτερα ταλέντα του κόσμου για την αποκατάσταση του ναού

Ο Γάλλος πρόεδρος ευχαρίστησε τους περισσότερους από τους 500 πυροσβέστες που επιχειρούν στην κατάσβεση της φωτιάς, καταστρέφοντας ολοσχερώς τα δύο τρίτα της οροφής του εμβληματικού καθεδρικού ναού.

«Πρόκειται για ένα δράμα», είπε ο Μακρόν και απευθυνόμενος προς το γαλλικό λαό δεσμεύθηκε για την ανοικοδόμηση του ναού. «Θα επιστρατεύσουμε τα μεγαλύτερα ταλέντα του κόσμου για την αποκατάσταση του ναού», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, επιβεβαιώνοντας ότι «τα χειρότερα πέρασαν», σε δηλώσεις του από το σημείο.

«Θα ξαναχτίσουμε αυτόν τον καθεδρικό ναό μαζί. Η αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων είναι το βαθύτερο πεπρωμένο μας. Ξεκινώντας αύριο, ένα εθνικό σχέδιο δωρεάς τίθεται σε εφαρμογή που θα ξεπεράσει τα σύνορα», είπε χαρακτηριστικά

Νωρίτερα, ανακοίνωσε ότι ακυρώνει το προγραμματισμένο για απόψε διάγγελμά του προς το Έθνος για το θέμα των «κίτρινων γιλέκων»:

Η Παναγία των Παρισίων στις φλόγες. Έντονη συγκίνηση για ολόκληρο το έθνος. Οι σκέψεις προς όλους τους καθολικούς και προς όλους τους Γάλλους. Όπως όλοι οι συμπατριώτες μας, εκφράζω τη λύπη μου που βλέπω να καίγεται αυτό το κομμάτι όλων μας.

Το μήνυμα του Τραμπ

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την φρίκη του για την πυρκαγιά που προτρέποντας τις δυνάμεις να «δράσουν γρήγορα».

«Πόσο φρικτό να βλέπει κανείς την γιγαντιαία πυρκαγιά στον Καθεδρικό της Παναγιάς των Παρισίων, ίσως πρέπει να χρησιμοποιήσουν ρίψεις νερού για να την σβήσουμε. Πρέπει να δράσουμε γρήγορα», είπε με tweet του ο Τραμπ.

Τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ έχουν διακόψει το πρόγραμμά τους, μεταδίδοντας την πυρκαγιά που κατακαίει τον ναό.

Μέρκελ: Η Παναγία είναι ένα σύμβολο του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού

Και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι ο Καθεδρικός της Παναγίας των Παρισίων είναι ένα «σύμβολο της Γαλλίας» και «του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού».

«Αυτές οι φρικτές εικόνες της Παναγίας των Παρισίων να καίγεται μας πληγώνουν. Η Παναγία των Παρισίων είναι σύμβολο της Γαλλίας και του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού Οι σκέψεις μας είναι με τους Γάλλους φίλους μας», ανέφερε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπεργκ.

«Η Παναγία των Παρισίων καίγεται και μαζί οι καρδιές μας. Οι σκέψεις μας είναι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και τους Γάλλους φίλους μας», ανέφερε με tweet ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Χάικο Μάας, εκφράζοντας τη στήριξή του στη Γαλλία για την τεράστια πυρκαγιά που κατακαίει τον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων, δηλώνοντας ότι πιστεύει ότι εκφράζει επίσης τις «καρδιές» όλων των Γερμανών.

Σαντίκ Καν: Το Λονδίνο είναι στο πλευρό το Παρισιού

Μήνυμα μέσω του λογαριασμού του στο Twitter έστειλε και ο δήμαρχος του Λονδίνου λέγοντας πως βρίσκονται στο πλευρό του Παρισιού στη «θλίψη».

«Αποκαρδιωτικές σκηνές από τον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων, που έχει τυλιχθεί στις φλόγες. Το Λονδίνο συμπαραστέκεται στη θλίψη με το Παρίσι σήμερα και στη φιλία για πάντα», έγραψε ο Σαντίκ Καν.

Τσίπρας: Είμαστε στο πλευρό σας

«Η καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων μας θλίβει βαθιά. Δεν αποτελεί μόνο εθνική καταστροφή για τη Γαλλία, αλλά και για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Εμανουέλ Μακρόν, είμαστε στο πλευρό σας» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ατύχημα;

Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 19.50 (ώρα Ελλάδας) και ενδεχομένως συνδέεται με τις εργασίες συντήρησης που γίνονταν στο κτήριο. Το τηλεοπτικό κανάλι France 2 μετέδωσε, πως από τις πρώτες εκτιμήσεις η αστυνομία θεωρεί ότι πρόκειται για «ατύχημα».

Σημειώνεται πάντως ότι λόγω των εργασιών ανακαίνισης στην εκκλησία την περασμένη εβδομάδα απομακρύνθηκαν από το χώρο τα ορειχάλκινα αγάλματα.

Περίπου 13 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο τον εμβληματικό καθεδρικό ναό που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, Δευτέρα, είναι η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας για τους Καθολικούς που φέτος γιορτάζουν το Πάσχα στις 21 Απριλίου.

Η Παναγιά των Παρισίων αποτελεί ένα από τα πλέον θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία του λεγόμενου οξυκόρυφου ή γοτθικού ρυθμού και βρίσκεται στη νησίδα Σιτε ιλ ντε λα Σιτέ του ποταμού Σηκουάνα, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Τα πλέον άξια ιδιαίτερης προσοχής σημεία, που προκαλούν το θαυμασμό της αρχιτεκτονικής του ναού, είναι η υπέροχη πύλη με τον υπεράνω αυτής τεράστιο ρόδακα και τις δύο εκατέρωθεν αυτής πύλες, τα περίφημα γλυπτά, τα δύο κωδωνοστάσια ύψους 68 μ. καθώς και ο εσωτερικός διάκοσμος με τα έξοχης υαλογραφικής τέχνης (βιτρώ) παράθυρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ