ΚΟΣΜΟΣ

Παναγία των Παρισίων: «Είναι η πολιτιστική μας 11η Σεπτεμβρίου»

Παναγία των Παρισίων: «Είναι η πολιτιστική μας 11η Σεπτεμβρίου»
AP Photo/Thibault Camus

Σαστισμένοι επισκέπτες και παριζιάνοι βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την Παναγία των Παρισίων ψέλνοντας ύμνους με την ελπίδα πως η φωτιά θα περιοριστεί προτού καταστρέψει το ιστορικό μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς ολοσχερώς.

Μάτια δακρυσμένα, όχι από τους καπνούς αλλά από τη θλίψη, άναρθρες κραυγές, επιφωνήματα. Αυτό που βλέπουν τα μάτια, δεν το χωρά το μυαλό. Μια ελπίδα: να αποδειχθούν ψευδείς οι δυσοίωνες προβλέψεις Γάλλων αξιωματούχων.

«Περπατούσαμε με τον φίλο μου πηγαίνοντας σε ένα γνωστό βιβλιοπωλείο όταν ξαφνικά είδαμε φλόγες στον ουρανό χωρίς να μπορούμε να καταλάβουμε από που προέρχονται. Σύντομα καταλάβαμε πως προέρχονται από την Παναγία των Παρισίων. Σε μισή ώρα, από την στιγμή που είδαμε τις φλόγες μέχρι να φτάσουμε, η καταστροφή ήταν ήδη μεγάλη» είπε στο MSNBC Αμερικανίδα που βρίσκονται στο Παρίσι και βίωσε από την αρχή την μεγάλη φωτιά στο πολιτιστικό στολίδι της Ευρώπης.

«Ο ναός έχει χαθεί στις φλόγες» είπε από την πλευρά του στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό μάρτυρας ο οποίος βρισκόταν στο σημείο την ώρα που ξεκίνησε η φωτιά. «Στην αρχή είδαμε λίγο καπνό αλλά πολύ σύντομα, σε λιγότερο από 10 λεπτά, η φωτιά είχε εξαπλωθεί παντού» συμπλήρωσε αναφερόμενος σε τραγωδία.

«Με τα παιδιά μου πηγαίναμε στο ναό αλλά φτάνοντας εκεί είδαμε τον κόσμο να αποχωρεί από την Παναγία των Παρισίων. Θεωρήσαμε ότι είχε τελειώσει το ωράριο επισκεπτηρίου. Δεν προλάβαμε ποτέ να μπούμε» λέει επίσης Αμερικανός που βρίσκεται στο Παρίσι με την οικογένειά του.

«Ήταν μπροστά μας μια κοπέλα η οποία γύρισε την πλάτη της στις φλόγες για να βγάλει μια σέλφι. Την πλησίασε τότε μια Παριζιάνα, την ακούμπησε στον ώμο και της είπε ‘’καταλαβαίνεις τι κάνεις; Καταλαβαίνεις τι είναι αυτό που καίγεται; Σε παρακαλώ μην το κάνεις. Είναι ένα σύμβολο για τον λαό μου’’. Ξέσπασε αμέσως μετά σε κλάματα! Πριν δω καν τις φλόγες μύρισα καπνό αλλά θεώρησα ότι ήταν κάτι άλλο» μετέφερε αυτόπτης μάρτυρας από το σημείο μιλώντας στα ΜΜΕ.

«Το Παρίσι παραμορφώθηκε. Αυτή η πόλη δεν θα ξαναγίνει ποτέ όπως ήταν», είπε ο 30χρονος παριζιάνος Φιλίπ που έσπευσε στην περιοχή όταν τον ειδοποίησε ένας φίλος του. «Είναι τραγωδία. Αν πιστεύετε στον Θεό, τώρα είναι η ώρα για να προσευχηθείτε», πρόσθεσε.

Η περιοχή έχει κατακλειστεί από κατοίκους και επισκέπτες οι οποίοι δεν μπορούν να πιστέψουν την τραγωδία που εξελίσσεται.

«Τελείωσε, δεν θα την ξαναδούμε, ένας χώρος αποκάλυψης καταρρέει μπροστά στα μάτια μας. Θα ήθελα να ξέρω το γιατί. Με όσα συμβαίνουν στον κόσμο, γιατί έγινε αυτό στη Νοτρ Νταμ; Είναι ίσως θεϊκό σημάδι», σχολίασε ένας άνδρας.

Ένας αξιωματικός της αστυνομίας, ακριβώς δίπλα του, αναφωνεί: «Ω, Θεέ μου».

«Είναι φρικτό, η ιστορία μας γίνεται στάχτη», λέει ο Μπενουά, που έφτασε με το ποδήλατό του, απηχώντας το γενικό αίσθημα απελπισίας και αδυναμίας.

Το μέγεθος της τραγωδίας αποτύπωσε ο παριζιάνος Φρεντ μιλώντας στην Telegraph:

«Ο κόσμος είναι σε κατάσταση σοκ. Είναι η πολιτιστική 11η Σεπτεμβρίου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ