ΚΟΣΜΟΣ

Falcon Heavy: Ο πύραυλος της SpaceX γύρισε στη Γη αλλά το κεντρικό του τμήμα χάθηκε… στον Ατλαντικό

Falcon Heavy: Ο πύραυλος της SpaceX γύρισε στη Γη αλλά το κεντρικό του τμήμα χάθηκε… στον Ατλαντικό
AP Photo/John Raoux

Τα τρία επαναχρησιμοποιούμενα τμήματα του μεγάλου πυραύλου Falcon Heavy της SpaceX ξεκίνησαν την επιστροφή τους στη Γη, μετά την εμπορική εκτόξευση του μεγαλύτερου πυραύλου εν λειτουργία στον κόσμο στις 11 Απριλίου.

Και τα τρία τμήματα του πυραύλου έφτασαν επιτυχώς στη Γη: οι δύο εξωτερικοί πυρήνες προσγειώθηκαν μαζί, ενώ το κεντρικό του τμήμα ήταν το μόνο που προσγειώθηκε στο μη επανδρωμένο πλοίο της SpaceX, «I Still Love You» στον Ατλαντικό.

Όμως δεν κατάφεραν να φτάσουν και τα τρία τμήματα σώα και αβλαβή στην Καλιφόρνια, καθώς το κεντρικό τμήμα του πυραύλου έπεσε στον ωκεανό, όταν το πλοίο ήρθε αντιμέτωπο με μεγάλα και αγριεμένα κύματα, ενώ κατευθυνόταν προς το λιμάνι Κανάβεραλ στη Φλόριντα.

Όπως ανέφερε ανακοίνωση της εταιρείας, «καθώς επιδεινώθηκαν οι συνθήκες στη θάλασσα, το τμήμα του πυραύλου άρχισε να μετακινείται και τελικά ήταν αδύνατο να παραμείνει όρθιο. Ενώ είχαμε ελπίσει να το φέρουμε πίσω ανέπαφο, η ασφάλεια της ομάδας μας πάντα έχει προτεραιότητα. Δεν περιμένουμε πάντως ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στις μελλοντικές αποστολές μας».

Η SpaceX έχει στο ενεργητικό της περίπου 20 επιτυχημένες προσνηώσεις τμημάτων πυραύλων σε μη επανδρωμένα πλοία. Είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία του Ίλον Μασκ λόγω θαλασσοταραχής χάνει πύραυλο που έχει προσνηωθεί.

Στο μέλλον, οι μηχανικοί της εταιρείας θα αναπτύξουν καλύτερο μηχανισμό πρόσδεσης του πυραύλου πάνω στο κατάστρωμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ