ΚΟΣΜΟΣ

Παναγία των Παρισίων: Σε ατύχημα οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα η πυρκαγιά

Παναγία των Παρισίων: Σε ατύχημα οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα η πυρκαγιά
(AP Photo/Kamil Zihnioglu)

Σε ατύχημα πιθανότατα οφείλεται η πυρκαγιά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι προκλήθηκε σκόπιμα, ανακοίνωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Χέιτζ, μία ημέρα μετά την καταστροφική πυρκαγιά.

«Προσανατολιζόμαστε προς το σενάριο του ατυχήματος», είπε στους δημοσιογράφους ο Χέιτζ και πρόσθεσε ότι 50 άνθρωποι απασχολούνται σε μια «μακρά» και «πολύπλοκη» έρευνα για τα αίτια της χθεσινής πυρκαγιάς.

Η έρευνα της εισαγγελίας του Παρισιού για την καταστροφική πυρκαγιά, έχει ξεκινήσει ήδη.

Πηγή από την Εισαγγελία του Παρισιού είπε στο CNNi πως ήδη έχουν φτάσει στα γραφεία για να καταθέσουν εργάτες, οι οποίοι συμμετείχαν στις εργασίες αποκατάστασης του καθεδρικού ναού.

Το «λίφτινγκ» στην Παναγία των Παρισίων είχε ξεκινήσει πριν από λίγο καιρό, με τους υπεύθυνους να αποκαθιστούν ορισμένα κομμάτια του ναού.

Μέχρι στιγμής, όμως, δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν η μεγάλη πυρκαγιά οφείλεται σε κάποιο λάθος που έγινε στο πλαίσιο των εργασιών αποκατάστασης.

Το έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς αποδείχτηκε πολύ δύσκολο, με το κωδωνοστάσιο και το μεγαλύτερο μέρος της ξύλινης σκεπής να καταρρέει, όμως χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, μπόρεσαν να σωθούν οι δύο πύργοι, αλλά και το κύριο κτίσμα.

Η Παναγία των Παρισίων

Η Παναγία των Παρισίων, ο εμβληματικός καθεδρικός ηλικίας 855 ετών θεωρείται ο αυτόπτης μάρτυρας της ιστορίας της Γαλλίας και φυσικά αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Πρόκειται για ένα από τα πλέον θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία του κόσμου, του λεγόμενου οξυκόρυφου ή γοτθικού ρυθμού και βρίσκεται στην Ιλ ντε λα Σιτέ, νησίδα του ποταμού Σηκουάνα, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Επί των ημερών της έχουν περάσει 80 βασιλιάδες, δύο αυτοκράτορες, πέντε δημοκρατίες και δύο παγκόσμιοι πόλεμοι και δέχεται, κατά μέσο όρο, 20 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο.

Εντός των τειχών της χρίστηκε βασιλιάς ο Ερρίκος ο ΣΤ’, εκεί (αυτό)χρίστηκε αυτοκράτορας της Γαλλίας ο Ναπολέων Βοναπάρτης, εκεί τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση του Σαρλ Ντε Γκολ, του Ζορζ Πομπιντού, του Φρανσουά Μιτεράν κ.α., ενώ με κέντρο δράσης το ναό, ο Βικτωρ Ουγκώ συνέγραψε το γνωστό, κλασσικό πλέον, μυθιστόρημα με το τίτλο «Παναγία των Παρισίων».

Ο ναός βανδαλίστηκε ανηλεώς κατά την Γαλλική Επανάσταση, αλλά ευτυχώς οι ζημιές αποκαταστάθηκαν πλήρως από τον αρχιτέκτονα Eugène Emmanuel Viollet-le-Duc.

Η κατασκευή ξεκίνησε το 1163 και χρειάστηκαν 180 χρόνια για να ολοκληρωθεί και να πάρει τη μορφή που ξέραμε μέχρι και σήμερα. Ο ναός αποπερατώθηκε περίπου στα μέσα του 13ου αιώνα, ενώ το 1699 υπέστη ακρωτηριάσεις, με το δικαιολογητικό της επισκευής του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ