ΚΟΣΜΟΣ

Παναγία των Παρισίων: Μυστήριο με την πυρκαγιά – Δεν υπήρχαν μέσα εργάτες όταν ξέσπασε

Παναγία των Παρισίων: Μυστήριο με την πυρκαγιά – Δεν υπήρχαν μέσα εργάτες όταν ξέσπασε
AP Photo/Christophe Ena

Να ξετυλίξουν το κουβάρι, φθάνοντας στα ακριβή αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Παναγία των Παρισίων προσπαθούν πλέον οι γαλλικές αρχές, με την εταιρεία «Le Bras Freres», που έχει μεγάλη εμπειρία στην αποκατάσταση οροφής ιστορικών κτηρίων και η οποία συνέβαλε στις εργασίες που γίνονταν στο μνημείο, να βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών. Οι εργασίες είχαν ολοκληρωθεί 1,5 ώρα νωρίτερα και δεν υπήρχαν εργάτες μέσα στο ναό τη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά.

Μέσα σε περίπου εννιά ώρες, ιστορία 850 και πλέον ετών έγινε εν μέρει στάχτες, συγκλονίζοντας ολόκληρο τον πλανήτη, ο οποίος παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα την εικόνα της εμβληματικής Παναγίας των Παρισίων να παραδίδεται στις φλόγες.

Από την πυρκαγιά κατέρρευσε σημαντικό μέρος της οροφής του κορυφαίου πολιτιστικού και θρησκευτικού μνημείου της Γαλλίας, ωστόσο μετά από πολύωρη μάχη μέσα στο σκοτάδι, οι πυροσβέστες κατάφεραν να σώσουν την πέτρινη κτιριακή δομή.

Οι Γάλλοι προσπαθούν πλέον να κάνουν τον απολογισμό της τεράστιας καταστροφής, την ίδια ώρα που νέα στοιχεία βλέπουν συνεχώς το φως της δημοσιότητας, σχετικά με το πώς άρχισε η φωτιά.

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως έχει εντοπίσει τους εργάτες που βρίσκονταν στην οροφή του καθεδρικού ναού, μια μέρα πριν ξεσπάσει η κολοσσιαία πυρκαγιά, και τα άτομα αυτά έχουν ανακριθεί.

Σύμφωνα πάντως με δεύτερη εταιρεία που συμμετείχε στις εργασίες, την ώρα που ξέσπασε η φωτιά δεν βρισκόταν κανείς εντός του κτηρίου.

«Υπήρξαν 12 εργάτες της εταιρείας που δούλευαν την Δευτέρα στην Παναγία των Παρισίων. Ωστόσο, δεν υπήρχε κανένας εργαζόμενος τη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά ή πριν το περιστατικό» , δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας «Europe Scaffolding» που είχε αναλάβει τις εργασίες συντήρησης στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων.

Πάντως, η έρευνα φαίνεται πως περιπλέκεται, αφού σύμφωνα με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Ζαν Κλοντ Γκαλέ, οι εργάτες είχαν ολοκληρώσει τη δουλειά τους στις 17.30 μ.μ, ώρα Γαλλίας, περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά προτού ξεσπάσει η φωτιά, δηλαδή στις 18.50 ώρα Γαλλίας.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Παρισιού Ρεμί Χέιτζ, υπήρξε «ένας πρώτος συναγερμός στις 18:20 τον οποίο ακολούθησε μια διαδικασία αλλά δεν διαπιστώθηκε καμία έναρξη πυρκαγιάς». «Υπήρξε ένας δεύτερος συναγερμός στις 18:43, και εκεί διαπιστώθηκε φωτιά στο επίπεδο της σκαλωσιάς. Εν τω μεταξύ, η εκκλησία εκκενώθηκε καθώς λίγο πριν είχε ξεκινήσει μια λειτουργία».

Ατύχημα «βλέπουν» οι εισαγγελείς

Η πυρκαγιά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων πιθανόν να οφείλεται σε ατύχημα, δήλωσαν Γάλλοι εισαγγελείς, αφού οι πυροσβέστες έσβησαν και τις τελευταίες φλόγες στη διάρκεια της νύχτας.

Περισσότεροι από 500 πυροσβέστες χρειάστηκαν για να σβήσουν τις φλόγες που καταβρόχθισαν την οροφή και προκάλεσαν την κατάρρευση του βέλους του καθεδρικού ναού ηλικίας 800 ετών. Εργάστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά περίπου 14 ώρες μετά την έναρξή της.

«Προσανατολιζόμαστε προς το σενάριο του ατυχήματος», είπε στους δημοσιογράφους ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Ετζ και πρόσθεσε ότι 50 άνθρωποι απασχολούνται στην έρευνα για τα αίτια της χθεσινής πυρκαγιάς, η οποία αναμένεται να είναι μακρά και πολύπλοκη.

Ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε. Κανείς άλλος τραυματισμός δεν έχει αναφερθεί από την πυρκαγιά που ξέσπασε αφού το κτήριο έκλεισε για το κοινό για το βράδυ.

Απ΄ έξω, οι επιβλητικοί πύργοι του κωδωνοστασίου και οι εξωτερικοί τοίχοι μετά τα τεράστια αντιτειχίσματα εξακολουθούν να στέκονται σταθερά, αλλά το εσωτερικό και η άνω δομή «καταβροχθίστηκαν» από τις φλόγες.

Οι ερευνητές δεν θα μπορέσουν να εισέλθουν στο εσωτερικό του ναού μέχρι οι ειδικοί να σιγουρευτούν ότι οι πέτρινοι τοίχοι του άντεξαν τη θερμότητα και το κτήριο είναι δομικά στερεό. Τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν πυροσβέστες στην κορυφή των πύργων.

«Η πυρκαγιά έχει σβήσει πλήρως», δήλωσε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας Γκαμπριέλ Πλις. «Δουλειά μας σήμερα είναι ελέγξουμε τη δομή και τις κινήσεις της».

Η πυρκαγιά επεκτάθηκε γρήγορα στα ξύλινα υποστηρίγματα της οροφής του ναού, όπου εργάτες πραγματοποιούσαν εργασίες εκτεταμένης ανακαίνισης, καθώς και στο ξύλινο πλαίσιο του βέλους.

Οι υπάλληλοι του κεντρικού εργαστηρίου της αστυνομικής διεύθυνσης του Παρισιού εργάζονται χέρι με χέρι με τους πυροσβέστες και τις ομάδες «Έρευνας των αιτιών και των συνθηκών πυρκαγιάς» (RCCI).

Μόλις δοθεί το πράσινο φως για την είσοδο στον ναό, οι ομάδες του κεντρικού εργαστηρίου θα μπορούν να αρχίσουν να παίρνουν δείγματα και να πραγματοποιούν ορισμένες διαπιστώσεις.

«Ο σκοπός είναι διπλός: να προσπαθήσουμε να προσδιορίσουμε από πού ξεκίνησε η πυρκαγιά και να κατανοήσουμε τον τρόπο που εξελίχθηκε», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κριστόφ Πεζρόν, διευθυντής του κεντρικού εργαστηρίου της αστυνομικής διεύθυνσης.

Όμως η εργασία των «ειδικών» της αστυνομικής διεύθυνσης ξεκίνησε από χθες βράδυ την ώρα που οι φλόγες «κατάπιναν» το κτήριο.

Ένας τεχνικός και ένας μηχανικός βρίσκονταν επιτόπου έξω από το ναό λίγο μετά τις 19:00.

«Ήταν πολύ κοντά στις ομάδες των πυροσβεστών, με τρόπο ώστε να παρακολουθούν την εξέλιξη της φωτιάς. Έμειναν στο σημείο μέχρι τη μία το πρωί και επέστρεψαν το πρωί με αρχιτέκτονες για την ασφάλεια, μαζί με την ομάδα των πυροσβεστών του Παρισιού για να κάνουν τον γύρο του καθεδρικού», λέει ο Πεζρόν.

Μαζί με το σωρό των μπάζων που προκάλεσε η πυρκαγιά, «η έρευνα για ίχνη και ενδείξεις θα είναι πολύ πολύπλοκη», προβλέπει ο Πεζρόν.

«Η έρευνα μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, μήνες, εξαρτάται από το τι θα βρουν οι ερευνητές», προειδοποίησε ο Λοράν Νουνιέζ.

Αντέχει η δομή του ναού

Με τη σειρά του ο Γάλλος υφυπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε πως η δομή του μνημείου αντέχει, όμως στο κτήριο έχουν εντοπισθεί «ευάλωτα σημεία», ιδιαίτερα στο επίπεδο του θόλου.

Η διάσωση του καθεδρικού ναού παίχτηκε «μέσα σ' ένα τέταρτο της ώρας, σχεδόν μισή ώρα», δήλωσε επίσης ο Λοράν Νουνιέζ στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ενώ εγκωμίασε το «θάρρος» των πυροσβεστών που έσπευσαν επιτόπου.

«Η πυρκαγιά τελείωσε, τώρα η κύρια ανησυχία (...) είναι να εξασφαλισθεί ότι το οικοδόμημα δεν θα εμφανίσει ρωγμές», πρόσθεσε ο υφυπουργός μιλώντας κοντά στον καθεδρικό ναό.

«Συνολικά η δομή αντέχει», όμως «μερικά ευάλωτα σημεία εντοπίσθηκαν κυρίως στο επίπεδο του θόλου και ενός αετώματος του βόρειου κλίτους που πρέπει να ενισχυθεί», γεγονός που οδήγησε στην εκκένωση πέντε γειτονικών πολυκατοικιών, πρόσθεσε.

«Οι εργασίες για την ασφάλεια στο εσωτερικό της Παναγίας των Παρισίων θα διαρκέσουν περίπου 48 ώρες, κάτι που θα επιτρέψει στους πυροσβέστες να μπουν στο εσωτερικό μαζί με προσωπικό του υπουργείου Πολιτισμού για να ανακτήσουν τα έργα μεγάλο μέρος των οποίων δεν έχει υποστεί ζημιές», δήλωσε ο Νουνιέζ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ