ΚΟΣΜΟΣ

Παναγία των Παρισίων: Γι΄ αυτό εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα η πυρκαγιά

Παναγία των Παρισίων: Γι΄ αυτό εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα η πυρκαγιά
AP Photo/Thierry Mallet

Την ίδια ώρα που οι αρμόδιες αρχές προσπαθούν να βρουν τα αίτια που προκάλεσαν την καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων, η γρήγορη εξάπλωση της, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι συνδυασμός διαφόρων παραγόντων, οι οποίοι «τάισαν» τις φλόγες και δυσχέραιναν το έργο των πυροσβεστών.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, η πυρκαγιά φαίνεται να άρχισε σε μία από τις σκαλωσιές που είχαν στηθεί για τα έργα συντήρησης στον καθεδρικό ναό. Για το λόγο αυτό ανακρίνονται και οι εργαζόμενοι των πέντε εταιρειών που είχαν αναλάβει τις εργασίες.

Και μπορεί οι έρευνες να βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο, ωστόσο όπως αναφέρουν γαλλικά και όχι μόνο Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ένας από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες που γιγάντωσαν τη φωτιά είναι τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένη η Παναγία των Παρισίων. Μπαίνοντας κανείς στον καθεδρικό ναό αντικρίζει έναν πέτρινο θόλο, ο οποίος δύσκολα θα μπορούσε να πιστέψει κανείς πως μπορεί να τυλιχτεί στις φλόγες. Πάνω από αυτόν, όμως, στο χώρο που μεσολαβεί μέχρι τη οροφή του ναού βρίσκονται 1.300 ξύλινα υποστηρίγματα από κορμούς βελανιδιάς.

Σ’ αυτό το ξύλινο ικρίωμα, όπως γράφει το Business Insider στηρίζεται η μήκους άνω των εκατό μέτρων μολύβδινη οροφή της Παναγίας των Παρισίων. Ο μόλυβδος λιώνει σε θερμοκρασίες γύρω στους 300 βαθμούς Κελσίου και είναι εύφλεκτος.

Έτσι ο συνδυασμός ξύλου και μολύβδου αναζωπύρωσε την πυρκαγιά, με αποτέλεσμα να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις σε χρόνο ρεκόρ. Μάλιστα δεν πρόλαβε να περάσει μία ώρα από τη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγία και το χαρακτηριστικό βέλος του καθεδρικού ναού κατέρρευσε σαν «χάρτινος» πύργος. Στη συνέχεια ακολούθησε η στέγη, ενώ διασώθηκαν τα δύο κωδωνοστάσια που είναι κατασκευασμένα από πέτρα.

Η στιγμή της κατάρρευσης:

Εντοπίστηκαν «ευάλωτα σημεία» στη δομή του ναού

Η δομή της Παναγίας των Παρισίων «αντέχει» μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον καθεδρικό ναό, όμως στο κτήριο έχουν εντοπισθεί «ευάλωτα σημεία», ιδιαίτερα στο επίπεδο του θόλου, δήλωσε ο Γάλλος υφυπουργός Εσωτερικών.

«Η πυρκαγιά τελείωσε, τώρα η κύρια ανησυχία είναι να εξασφαλισθεί ότι το οικοδόμημα δεν θα εμφανίσει ρωγμές», δήλωσε ο Γάλλος υφυπουργός Εσωτερικών, Λοράν Νουνιέζ στους δημοσιογράφους. «Συνολικά η δομή αντέχει» είπε και πρόσθεσε: «μερικά ευάλωτα σημεία εντοπίσθηκαν κυρίως στο επίπεδο του θόλου και ενός αετώματος του βόρειου κλίτους που πρέπει να ενισχυθεί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ