ΚΟΣΜΟΣ

Παναγία των Παρισίων: Ήχησαν οι καμπάνες σε ένδειξη αλληλεγγύης στη Βρετανία

Παναγία των Παρισίων: Ήχησαν οι καμπάνες σε ένδειξη αλληλεγγύης στη Βρετανία
AP Photo/Francois Mori

Bρετανική «τεχνογνωσία» για την ανοικοδόμηση του καθεδρικού της Παναγίας των Παρισίων προσέφερε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι στη Γαλλία, ενώ στην Αγγλία ήχησαν οι καμπάνες των εκκλησιών σε ένδειξη αλληλεγγύης.

«Η Νοτρ Νταμ είναι ένα από τα ομορφότερα μνημεία παγκοσμίως, σύμβολο της Γαλλίας και των Γάλλων και πολυαγαπημένη για ολόκληρο τον κόσμο» σημείωσε, σε ένα δελτίο τύπου, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, που χαρακτήρισε «αποκαρδιωτικές» τις εικόνες της πυρκαγιάς.

«Για να υπογραμμίσουμε την αλληλεγγύη μας προς τη Γαλλία, οι καμπάνες του Αββαείου του Ουέστμινστερ θα χτυπήσουν στις 17.43 τοπική ώρα (18.43 ώρα Παρισιού, 19.43 ώρα Ελλάδας) για να σηματοδοτήσουμε τη στιγμή που ξεκίνησε η πυρκαγιά» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην υπόλοιπη Αγγλία, οι καμπάνες στις εκκλησίες και τους καθεδρικούς ναούς θα ηχήσουν αργότερα αυτήν την εβδομάδα, τη Μεγάλη Πέμπτη συγκεκριμένα, τρεις ημέρες πριν από το Πάσχα των Καθολικών.

«Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε όλη την εμπειρία και τεχνογνωσία της Βρετανίας, που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες στις εργασίες» τόνισε σε άλλο σημείο.

Επιστολή από την βασίλισσα

Από την πλευρά της η βασίλισσα Ελισάβετ σε επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της Γαλλίας εκφράζει τη «βαθιά της λύπη» για τη φωτιά που έπληξε τον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων.

«Ο πρίγκιπας Φίλιππος και εγώ είμαστε βαθιά λυπημένοι από τις εικόνες της πυρκαγιάς που είδαμε, η οποία κατέστρεψε τον καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων», αναφέρει η βασίλισσα που είναι και αρχηγός της Εκκλησίας της Αγγλίας. «Η σκέψη μας και η προσευχή μας ενώνεται με αυτή των πιστών του καθεδρικού ναού και όλης της Γαλλίας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».

«Εκφράζω επίσης τον ειλικρινή μου θαυμασμό στα μέλη των υπηρεσιών εκτάκτων καταστάσεων που έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να σώσουν αυτό το σπουδαίο εθνικό μνημείο», καταλήγει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ