Παναγία των Παρισίων: Ο «Κολοσσός» που τα έβαλε με την πύρινη λαίλαπα
Ένα ρομπότ, ο «Κολοσσός» (Colossus), έπαιξε καθοριστικό ρόλο, βοηθώντας σημαντικά τους πυροσβέστες, στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων.
«Όταν οι Γάλλοι πυροσβέστες είδαν το κωδωνοστάσιο της Παναγίας των Παρισίων έτοιμο να καταρρεύσει, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκαν ήταν να επιστρατεύσουν ένα ρομπότ» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκαμπριέλ Πλους, εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος στο Παρίσι. «Το ρομπότ θα μπορούσε να μειώσει τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του κυρίως ναού που είχε τυλιχθεί στις φλόγες» σημείωσε.
Το ρομπότ κατασκευάζεται από την εταιρεία Shark Robotics, εταιρεία με έδρα τη Λα Ροσέλ και βοήθησε τους πυροσβέστες να μείνουν μακριά από τα σημεία που δεν μπορούσαν να φτάσουν οι πυροσβέστες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.
«Αυτό το χερσαίο drone αντέχει σε περιπτώσεις κατολισθήσεων, διαρροής αερίων ή πολύ υψηλών θερμοκρασιών....Είναι ιδιαίτερα ευέλικτο», επισημαίνει ο Σιρίλ Καμπαρά, συνιδρυτής της Shark Robotics σε συνέντευξή του στο AFP.
O «Koλοσσός», μπορεί να ξεπεράσει εμπόδια ή να ανέβει και να κατέβει κλιμακοστάσια, ωστόσο δεν αντικαθιστά τους πυροσβέστες, οι οποίοι έχουν τον απόλυτο έλεγχό του μέσω τηλεχειριστηρίου.
Ουκρανία: Επτά νεκροί από ρωσική πυραυλική επίθεση στην Οδησσό
23:50
Γάζα: Ισραηλινό πλήγμα σε σχολείο που είχαν καταφύγει εκτοπισμένοι - Τουλάχιστον έξι νεκροί
23:40
Συναγερμός για την εξαφάνιση 13χρονου από τη Θεσσαλονίκη
23:27
Μετά από τρεις σερί ήττες... νίκη για τον Ολυμπιακό κόντρα στη Βιλερμπάν
23:15