ΚΟΣΜΟΣ

Χαμόγελα μέσα στις στάχτες: Βρέθηκε ο κόκορας του καμένου κωδωνοστασίου της Παναγίας των Παρισίων

Χαμόγελα μέσα στις στάχτες: Βρέθηκε ο κόκορας του καμένου κωδωνοστασίου της Παναγίας των Παρισίων
Twitter/Jacques CHANUT

Κατά την καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων χάθηκε ο χάλκινος κόκορας που περιείχε λείψανα των αγίων Γενεβιέβης, Διονυσίου καθώς και τμήμα από το ακάνθινο στεφάνι του Χριστού.

Εργολάβος που ειδικεύεται στην αποκατάσταση ιστορικών μνημείων εντόπισε το γλυπτό του κωδωνοστασίου, το οποίο οι περισσότεροι πίστευαν πως είχε καταστραφεί ολοσχερώς. Έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να επισκευαστεί.

Η πληροφορία αναρτήθηκε στο Twitter από τον επικεφαλής της Ομάδας Αποκατάστασης Ιστορικών Μνημείων (GMH) Jacques Chanut, ενώ στη συνέχεια την είδηση επιβεβαίωσε και το γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού.

«Απίστευτο. Ένα από τα μέλη της GMH βρήκε τον κόκορα της κορυφής του κωδωνοστασίου μέσα στα ερείπια. της Νοτρ Νταμ. Σας ευχαριστούμε για την αφοσίωση και την παθιασμένη διάσωση της κληρονομιάς μας» ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανάρτησή του ο Chanut.

Παρότι οι Αρχές έχουν αρχίσει σιγά-σιγά να αποκαλύπτουν ποια από τα εκθέματα σώθηκαν από την πύρινη λαίλαπα, υπάρχει και μια αρκετά μακριά λίστα με κειμήλια η τύχη των οποίων αγνοείται.

Διασώθηκαν

Το ακάνθινο στεφάνι

Ένας από τους μεγαλύτερους θησαυρούς της Νοτρ Νταμ είναι το ακάνθινο στεφάνι, το οποίο έχει πάνω του περίπου 70 αγκάθια και περιβάλλεται από ένα χρυσό νήμα. Το ακάνθινο στεφάνι εκτίθεται μόνο τις Παρασκευές και κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, αλλά και τη Μεγάλη Παρασκευή. Αγοράστηκε από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία από τον Λουδοβίκο Θ’.

AP 271863744016


Πηγή: AP Photo/Remy de la Mauviniere

Τη Δευτέρα το βράδυ, η δήμαρχος του Παρισιού επιβεβαίωσε πως σώθηκε.

Το εκκλησιαστικό όργανο

Ο αντιδήμαρχος του Παρισιού Εμανουέλ Γκρεγκουάρ δήλωσε την Τρίτη ότι το τεράστιο εκκλησιαστικό όργανο, με τους 8.000 αυλούς, σώθηκε.

AP 754995059186


Πηγή: AP Photo/Christophe Ena

Παρότι κατασκευάστηκε το 1403, έχει αναπαλαιωθεί αρκετές φορές και πιο πρόσφατα το 2013. Ωστόσο, ορισμένοι από τους αυλούς του είναι πολύ παλιοί και χρονολογούνται στη Μεσαιωνική Εποχή.

Το άμφιο του Λουδοβίκου του Θ΄

Στον καθεδρικό ναό φυλασσόταν και το άμφιο του Λουδοβίκου του Θ’-γνωστού και ως Λουδοβίκου του Άγιου. Ο μονάρχης της Γαλλίας τον 13ο αιώνα είναι και ο μοναδικός βασιλιάς της Γαλλίας που αγιοποιήθηκε.

Βιτρό

Άθικτο είναι και ένα από τα περίτεχνα βιτρό του καθεδρικού ναού, στη βόρεια πλευρά του, όπως μεταδίδουν γαλλικά ΜΜΕ.

135


Πηγή: Georgetown University

ΔΗΜΟΦΙΛΗ