ΚΟΣΜΟΣ

Ταρακουνήθηκε η Ταϊβάν από τον ισχυρό σεισμό - Δύο τραυματίες

Ταρακουνήθηκε η Ταϊβάν από τον ισχυρό σεισμό - Δύο τραυματίες
Associated Press

Σεισμική δόνηση 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την παραθαλάσσια πόλη Χουάλιεν της Ταϊβάν, ανακοίνωσε η μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία της νήσου. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν από πτώσεις βράχων. 

Όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες, ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την πρωτεύουσα της νήσου Ταϊπέι, όπουκουνήθηκαν πολλά κτίρια. Το εστιακό βάθος της σεισμικής δόνησης ήταν συγκριτικά μικρό, 18 χιλιόμετρα. Δεν είναι διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες.

Κατά το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS), ο σεισμός είχε μήκος 6,4 βαθμών. Η δόνηση σημειώθηκε στις 13:01 τοπική ώρα (08:01 ώρα Ελλάδας).

Εικόνες που μετέδωσαν τα τοπικά κανάλια δείχνουν μαθητές να εκκενώνουν τα σχολεία τους, ενώ διακόπηκαν προσωρινά τα δρομολόγια του μετρό, αλλά και τα τρένα υψηλής ταχύτητας στη βόρεια Ταϊβάν.

Εκπρόσωπος του σεισμολογικού κέντρου ανέφερε ότι ο σεισμός αυτός ήταν ο ισχυρότερος που έχει χτυπήσει το νησί φέτος. Σημείωσε ακόμα ότι μετασεισμοί της τάξεως άνω των 5 Ρίχτερ, είναι πιθανό να υπάρξουν τις επόμενες μέρες.

taiwan

Εκατοντάδες ακόμα άνθρωποι εκκένωσαν κτήρια στην Ταϊπέι, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν από πτώσεις βράχων στην τουριστική πόλη Χουαλιέν, ανέφερε η κυβέρνηση.

«Το τρέμουλο συνέχισε για 33 δευτερόλεπτα, το οποίο θεωρείται αρκετά μεγάλο. Έγινε αισθητό σε όλη την Ταϊβάν και ήταν ο πρώτος σεισμός άνω των 6 Ρίχτερ για φέτος», δήλωσε ο Chen Kuo-chang, διευθυντής του σεισμολογικού κέντρου.

https://www.instagram.com/p/BwYn4_0g4uM

Ενώ υπήρξαν μικρής κλίμακας διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε ορισμένες περιοχές της Ταϊπέι, τα διυλιστήρια πετρελαίου λειτούργησαν κανονικά. Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα κέντρο αντίδρασης για τις καταστροφές.

https://www.instagram.com/p/BwYo9LKBaiU

Η πρόεδρος της Ταϊβάν Tsai Ing-wen ανέφερε σε ανάρτησή της στη σελίδα της στο Facebook ότι έχει ζητήσει από αξιωματούχους «να συγκεντρώσουν πληροφορίες από παντού για να ελέγξουν αν υπάρχουν ζημιές, και εάν ισχύει κάτι τέτοιο, να κινητοποιηθούν άμεσα».

Η Ταϊβάν βρίσκεται κοντά σε σημείο όπου τέμνονται δύο τεκτονικές πλάκες και δοκιμάζεται συχνά από ισχυρούς σεισμούς. Πάνω από 100 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί εξαιτίας σεισμού το 2016. Μια ιδιαίτερα ισχυρή σεισμική δόνηση 7,6 βαθμών είχε στοιχίσει τη ζωή σε 2.000 ανθρώπους το 1999.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ