ΚΟΣΜΟΣ

Γιούνκερ: Η Μέρκελ μπορεί να αναλάβει ρόλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Γιούνκερ: Η Μέρκελ μπορεί να αναλάβει ρόλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο
Yves Herman, Pool Photo via AP

«Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μπορεί να αναλάβει ρόλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο μετά τη θητεία της ως καγκελάριος», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Τις δικές του «προβλέψεις» για το πολιτικό μέλλον της Άνγκελα Μέρκελ, μετά την λήξη της θητείας της στη Καγκελαρία, αποκάλυψε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στη γερμανική Funke Media Group.

«Δεν μπορώ να φανταστώ την Άνγκελα Μέρκελ απλώς να εξαφανίζεται. Δεν είναι απλώς ένα αξιοσέβαστο άτομο, αλλά ένα καταπληκτικό έργο τέχνης», είπε ο Γιούνκερ.

«Δεν είναι μόνο ένας αξιοσέβαστος άνθρωπος, αλλά έχει κάνει ένα υπέροχο έργο», τόνισε και πρόσθεσε ότι «έχει εξαιρετικά προσόντα για μια θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Η Μέρκελ θα αποχωρήσει από την Καγκελαρία το 2021, καθώς τον προηγούμενο Δεκέμβριο αποφάσισε να αποχωρήσει από την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Επικεφαλής του κόμματος, εξελέγη η επί μακρόν συνεργάτης και εκλεκτή της Μέρκελ, Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ.

Έκτοτε γίνεται διατυπώνονται σενάρια για μετακίνηση της Μέρκελ μετακινηθεί σε ευρωπαϊκό πόστο, αν και η ίδια ισχυρίζεται ότι δεν είναι στα σχέδιά της να συνεχίζει την πολιτική της καριέρα σε οποιοδήποτε αξίωμα.

Ο Γιούνκερ, αποφάσισε να μην διεκδικήσει μια νέα θητεία στην προεδρία της Κομισιόν, ενώ βρίσκεται στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2014 και έχει συνεργαστεί στενά με την Μέρκελ σε ζητήματα όπως η μεταναστευτική κρίση και το Brexit. Ο διάδοχός του θα οριστεί μετά τις ευρωεκλογές του Μάϊου.

Ο Γιούνκερ επιμένει ότι ο διάδοχός του θα πρέπει να επιλεγεί ή τουλάχιστον να προταθεί από το ευρωπαϊκό κόμμα που θα κερδίσει τις περισσότερες ψήφους στις επικείμενες ευρωεκλογές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ